PLAGSOM: Flommyggen oppleves som veldig plagsom og er nesten identisk med vanlig mygg.
Foto:Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet
PLAGSOM: Flommyggen oppleves som veldig plagsom og er nesten identisk med vanlig mygg. Foto:Jon Terje Hellgren Hansen/DagbladetVis mer

Nå kommer flommyggen

Oppleves som ekstra plagsom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flomvannet er på vei tilbake mange steder, men konsekvensene av flommen er enda ikke over. Nå kommer snart den plagsomme flommyggen, skriver Romerikes Blad.

- Flere områder vil få store mengder flommygg når flomvannet trekker seg tilbake. Glomma, Lågen og Tyrifjorden er områder hvor denne myggen trives godt. I nordre Øyern er det store deltaområder hvor vi vil se mye flommygg snart, sier insektforsker Reidar Mehl.

Flommen har gitt myggen gode forutsetninger og eggene, som kan overvintre i flere år i vente på en perfekt flom, vil klekke når flomvannet trekker seg tilbake. Bor man i de utsatte områdene kan det være lurt å skaffe seg et myggnett til å ha over hodet, hvis man ikke har mulighet til å unngå områdene helt.

Stikker på dagtid Lenger ned i Europa kommer flommyggen frem flere ganger i året når snøen smelter i høylandet og vanet flommer inn over markene. Tilbake ligger flommyggeggene klare til å klekke i sola.

- Flommyggen trives i sola og stikker også på dagtid, i motsetningen til vanlig skogmygg som er mer aktiv på kvelden. Flommyggen kan oppleves svært plagsom ettersom det ofte er veldig mange av dem på ett sted, sier Mehl til Dagbladet.

Flommyggen har i utgangspunktet tilhørighet til markene hvor de klekkes, men har en større evne til å fly over større områder en anne mygg. Du behøver derfor ikke nødvendigvis å befinne deg midt i flomområdet for å bli plaget av flommyggen.

Mer flommygg i august I fjor var det nesten ikke flommygg i Norge, men i år er Mehl sikker på at det vil bli ekstra ille. Flommen kom nemlig sent og eggene, som trenger sol og temperaturer over ti grader, vil ha veldig gode fortutsetninger for å klekke. Mehl utelukker ikke at vi kan få flere omganger med flommygg i år.

- Hvis det blir godt med regn gjennom sommeren kan det godt hende vi får en ny runde med flommygg i august, sier Mehl.

MYE FLOMMYGG: Myggekspert Reidar Mehl sier det vil komme mye flommygg når flomvannet trekker seg tilbake. 
Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet
MYE FLOMMYGG: Myggekspert Reidar Mehl sier det vil komme mye flommygg når flomvannet trekker seg tilbake. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet Vis mer

Mehl understreker at stikkene fra flommyggen ikke er verre enn andre myggstikk, men at det kan være lurt å holde seg unna de verste områdene ettersom det kan bli veldig tett med mygg. Har du ikke mulighet til å unngå områdene bør man beskytte seg på samme måte som man ville beskyttet seg mot andre insekter.

Det er vanskelig å skille flommyggen fra annen mygg, ettersom den ser nesten helt lik ut som annen mygg.

- Det er noen kjennetegn, som litt grønnere øyne for eksempel, så jeg ser jo forskjell men det er nok ikke sikkert andre gjør det, sier Mehl.