Etiopisk kjempedemning skaper splid:

Nå kommer FN på banen

Demningen er nødvendig, mener Etiopia, men vil ifølge Egypt og Sudan forårsake vannmangel og få dramatiske følger. Nå kommer FN på banen for å løse konflikten.

KONTROVERS: Etiopias omstridte kjempedemning i Nilen skaper igjen kontrovers, etter at landet har tatt opp arbeidet med den. Foto: NASA / METI / AIST / Japan Space Systems, and U.S. / Japan ASTER Science Team / Reuters / NTB
KONTROVERS: Etiopias omstridte kjempedemning i Nilen skaper igjen kontrovers, etter at landet har tatt opp arbeidet med den. Foto: NASA / METI / AIST / Japan Space Systems, and U.S. / Japan ASTER Science Team / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uka ble det kjent at Etiopia har begynt på den andre fasen av fyllinga av den kontroversielle kjempedemningen ved Den blå Nilen, som springer ut fra Tanasjøen.

Elva renner 1500 kilometer, går sammen med Hvitnilen ved Sudans hovedstad Khartoum og danner Nilen, som er Egypts viktigste ferskvannskilde.

Etiopia regner fyllinga som avgjørende for sin økonomiske utvikling og kraftutvinning, mens Egypt sier at den «bryter med internasjonale lover og normer» og har uttrykt «sterk motsetning mot dette ensidige tiltaket».

Sudan frykter at den også kan gå utover deres vannforsyning og få dramatiske følger.

Nå kommer FNs sikkerhetsråd på banen og ber landene forplikte seg til nye samtaler og unngå ensidig handling.

- Det er viktig at det ikke oppstår handling som undergraver søket etter løsning. Så, det er viktig at folk igjen forplikter seg til å engasjere for en ryddig prosess, sier FNs generalsekretær António Guterres' talsperson, Stephane Dujarric, ifølge Reuters.

- Løsninger (...) har blitt funnet for andre som også deler vannveier og elver, og det grunner i prinsippet om rettferdig og rimelig utnyttelse og plikten til ikke å forårsake betydelig skade, sier Dujarric.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer