Etiopisk kjempedemning skaper splid:

Nå kommer FN på banen

Demningen er nødvendig, mener Etiopia, men vil ifølge Egypt og Sudan forårsake vannmangel og få dramatiske følger. Nå kommer FN på banen for å løse konflikten.

KONTROVERS: Etiopias omstridte kjempedemning i Nilen skaper igjen kontrovers, etter at landet har tatt opp arbeidet med den. Foto: NASA / METI / AIST / Japan Space Systems, and U.S. / Japan ASTER Science Team / Reuters / NTB
KONTROVERS: Etiopias omstridte kjempedemning i Nilen skaper igjen kontrovers, etter at landet har tatt opp arbeidet med den. Foto: NASA / METI / AIST / Japan Space Systems, and U.S. / Japan ASTER Science Team / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uka ble det kjent at Etiopia har begynt på den andre fasen av fyllinga av den kontroversielle kjempedemningen ved Den blå Nilen, som springer ut fra Tanasjøen.

Elva renner 1500 kilometer, går sammen med Hvitnilen ved Sudans hovedstad Khartoum og danner Nilen, som er Egypts viktigste ferskvannskilde.

Etiopia regner fyllinga som avgjørende for sin økonomiske utvikling og kraftutvinning, mens Egypt sier at den «bryter med internasjonale lover og normer» og har uttrykt «sterk motsetning mot dette ensidige tiltaket».

Sudan frykter at den også kan gå utover deres vannforsyning og få dramatiske følger.

GERD: Byggingen av Den storslagne etiopiske renessanse-dammen, ofte kalt GERD, ble startet i 2011. Målet er å produsere store mengder megawatt med strøm. Foto: Satellite image 2020 Maxar Technologies / AFP / NTB
GERD: Byggingen av Den storslagne etiopiske renessanse-dammen, ofte kalt GERD, ble startet i 2011. Målet er å produsere store mengder megawatt med strøm. Foto: Satellite image 2020 Maxar Technologies / AFP / NTB Vis mer

Nå kommer FNs sikkerhetsråd på banen og ber landene forplikte seg til nye samtaler og unngå ensidig handling.

- Det er viktig at det ikke oppstår handling som undergraver søket etter løsning. Så, det er viktig at folk igjen forplikter seg til å engasjere for en ryddig prosess, sier FNs generalsekretær António Guterres' talsperson, Stephane Dujarric, ifølge Reuters.

- Løsninger (...) har blitt funnet for andre som også deler vannveier og elver, og det grunner i prinsippet om rettferdig og rimelig utnyttelse og plikten til ikke å forårsake betydelig skade, sier Dujarric.

Det amerikanske utenriksdepartementets talsperson Ned Price sier at også USA ber partene forplikte seg til samtaler for å unngå en økning i spenningen, skriver Reuters.

DRAMA I BRASIL: En utgitt video viser øyeblikket der flere millioner tonn med vann og gjørme brister ut fra en demning ved Brumadinho i Brasil. Video: CNN / NTB Vis mer

Etiopia, Egypt og Sudan har vært i en årelang strid om kjempedemningen. Over flere år har de ifølge NTB mislyktes med å komme til en avtale om fyllinga og hvordan den skal driftes.

Kongos president Felix Tshisekedi, som i februar ble formann i Den afrikanske union, oppfordret i april landenes utenriksministere til å få i gang en ny dynamikk.

- Jeg ber dere alle om å bli med på en ny start for å åpne et eller flere vinduer av håp og benytte enhver mulighet, sa han.

FNs sikkerhetsråd skal holde møte om saken torsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer