Nå kommer Gundersen

Næringslivets gutteklubb foretrekker å resirkulere gamle «skurker» framfor å slippe dyktige kvinner til på toppen. Annerledes kan jeg ikke forklare denne ufattelig pinlige stolleken som nå pågår, der fallerte og griske konsernsjefer, oppsagte og grådige banksjefer, pompøse og storsnutede styreledere fortsatt får være med i kampen om plassene i de viktigste styrerommene i næringslivet. Det er nemlig fra disse frynsete guttene vi får høre at kvinner ikke er kompetente nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som styreleder i Kværner, Christian Bjelland (46), sa det så eplekjekt til Dagbladets Magasinet nylig: «Vi må akseptere at det ikke er så stort mangfold blant kvalifiserte kvinner i Norge som blant menn.» Han har nemlig heller ingen kvinner i sitt styre. Til gjengjeld har han hjemmeværende kone med tre universitetsgrader. For å si det med Bjelland: «Jeg er nok ingen kvinnesaksmann.»

  • Det var Bjelland som i sin tid kastet konsernsjef Erik Tønseth etter at Tønseth rakk å bli Kværners store skandale gjennom tidene. Nå sitter Tønseth på stolen i «Holmgang» i TV2, nyrestaurert og pen i tøyet, i rollen som konsulent og ekspert på norsk næringslivsledelse. I kulissene hvisler en nyfrelst tidligere skandalisert konsernsjef Jan Erik Langangen forbi til møte i Verdikommisjonen. Og på bakrommet står akkurat nå en nyoppusset, fordums konsernsjef i DnB, Finn Hvistendahl, og gjør regning med vårt kollektive hukommelsestap om den i sin tid så kompromitterende fallskjermen fra banken. Nå er Hvistendahl klar til å hoppe etter Korsvold, som styreformann i Orkla, som om ingen ting var hendt.
  • Og mens vi venter på at nestemann fra Rimi-Hagens jaktlag skal ta time-out på pauserommet før det bærer tilbake til et nytt styrerom, truer familieminister Karita Bekkemellom Orheim med radikale kvoteringsmetoder for å øke kvinneandelen på toppen i næringslivet. Problemet er at når guttene står i kø for å få være med Rimi-Hagen i badstua, vil ikke damene kvoteres inn av Orheim. Damene tror på Christian Bjelland, de tror ikke de er kompetente. Eller som to av dem betakket seg til Dagens Næringsliv i går, av frykt for å skulle ende som næringslivtopper med kvotestempelet «Kvotert, ikke dyktig nok.» Nei, takk, sa damene som vil ha mentor, ikke kvote.
  • Mye kan tyde på at den for lengst utdaterte Kenning-tesen «En virkelig leder kan lede hva som helst», fortsatt holdes kunstig i live i norske styrerom der de fleste styrelederne ikke bare er jurister, ingeniører eller økonomer, men først og fremst utmerker seg ved å være styremedlemmer og styreledere i andre styrer, altså kvalifiserte. De ennå ikke kvalifiserte kvinnenes bidrag til nytenkning i styrene kan derfor være å søke seg mot styrer de har forutsetning for å sitte i takket være sine faglige kvalifikasjoner, som lærere, jurister, sykepleiere, økonomer, byråkrater og regnskapskyndige.
  • Nå sier ikke jeg at en nøysom kvinnelig norsklektor på styrerommet ville kunne ha hindret avtroppende styreformann Jon Gundersen i å prakke på Åge Korsvold en rasende billig luksusbolig i sommer. På den annen side er jo Gundersen en kvalifisert jurist og trenet styreformann. Så når selveste Gundersen, viser det seg, hvorfor ikke se seg om etter en nesten like kvalifisert kvinne, om ikke så erfaren, jeg hadde nær sagt heldigvis?
  • NHOs Kristin Clemet har foreslått å nominere like mange kvinner og menn til styrevervene som generalforsamlingen igjen kan velge blant. Dette vil opplagt tvinge ledelsen til å se lenger enn gutteklubben hittil har hatt fantasi til. I Sverige er det også en lovfestet plikt for næringslivet å utarbeide en handlingsplan for likestilling i bedriftene. Og den svenske næringsministeren har to år på rad innkalt næringslivets representanter for at de skal redegjøre for bedriftens likestillingspolitikk. Riset bak speilet er kvoteringer.
  • Bare seks prosent av styremedlemmene i de børsnoterte selskapene i Norge er kvinner. Styrelederen i Kværner beklager, men det finnes ikke flere kvalifiserte kvinner. Derimot finnes det nå så mange diskvalifiserte styreformenn i gutteklubben at nettopp konsulent Gundersen kan være hva herrene - fortjener.