Nå kommer «Handy-kløfta»

Vi har allerede generasjonskløfta og kompetanse-kløfta. Nå kommer handy-kløfta, mener ekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorstvedt vil bli alle kvinners "handyman"

I går skrev Dagbladet om Erik Thorstvedt som lanserer DVD-en «Hva menn vil at en kvinne skal kunne», der han gir tips og råd om enkle praktiske oppgaver som å skifte sikringer, drepe ekle insekter og skru sammen hyller fra IKEA. Sverre A. Larssen, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, mener kløfta i handyman-kompetanse i dag er større mellom håndverkerne og kaffe latte-generasjonen, enn mellom kvinner og menn.

-  Forskjellen i handyman-kompetansen til vanlige folk og byggenæringen er større enn noen gang, og kløfta fortsetter å øke. Vi går mot et samfunn av spesialister, og en generasjon som kjøper alle tjenester, sier Larssen som ikke tror Thorstvedts DVD med handyman-råd til kvinner blir noen stor suksess.

-  Han er 20- 30 år for seint ute, tenker jeg.

Kompetanseutjevning

Larssen har ingen erfaring som tilsier at menn er mer handy enn kvinner.

-  Nei, jeg tror heller handyman-kompetansen er i ferd med å utjevne seg mellom kjønnene. Verken menn eller kvinner i IT- og kaffe latte-generasjonen er spesielt handy, og den gjennomsnittlige handy-kompetansen blant folk flest er lavere nå enn før, sier Larssen som tror begge kjønn i den såkalte IT- og kaffe latte-generasjonen kunne trenge en handymann-DVD.

-  Det positive med en sånn DVD kan være at den stimulerer folk til å gjøre enkle ting selv istedenfor å kjøpe alle tjenester.

«Handy-kløfta» vokser

Kjendissnekker og altmuligmann, Otto Robsahm, har blant annet drevet snekkerfirma i Alaska i mange år før han kom til Norge. Robsahm har reist mye, og mener handyman-kompetansen er mer jevn mellom kjønn i Norge enn mange andre steder på kloden.

-  Kløften mellom handyman-kompetansen til håndverkere og bissniss-folk blir større og større. Kaffe latte-generasjonen har tross alt ikke eksistert før, sier Robsahm som mener den pensjonerte fotballtreneren kanskje kunne kalt DVD-en Tips og triks for kaffe latte-generasjonen.

Lager en oppfølger?

-  En kan si at en på den ene siden har en ekstrem spesialisering og på den andre null kompetanse? sier Robsahm som selv er i ferd med å lage en DVD om oppussing. Myntet på begge kjønn.

-  Kanskje jeg også skal lage en oppfølger av Thorstvedts DVD rettet mot både kvinner og menn?

Robsahm mener der er et marked for tips og triks, og understreker at langt fra alle menn som påberoper seg handyman-image har særlig mye handy kunnskap å skilte med.

NYTT GENERASJONSFENOMEN: Multisnekker Otto Robsahm tror folk i IT- og kaffe latte-generasjonen liker å bli foret med triks og tips: Gapet i handyman-kompetansen mellom dem som er håndverkere av yrke og resten blir stadig større.