Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sender ut farevarsel

Nå kommer høststormen

Veldig vått og opp til full storm på Vestlandet. Farevarsler for vind og vindkast i Nordland, Trøndelag og Møre og Romsdal.

VÅTT OG VINDFULLT: Denne uka vil store deler av Norge oppleve høststormer og mye vind. Her fra da stormen «Berit» traff norskekysten og Atlanterhavsveien i Møre og Romsdal høsten 2016. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
VÅTT OG VINDFULLT: Denne uka vil store deler av Norge oppleve høststormer og mye vind. Her fra da stormen «Berit» traff norskekysten og Atlanterhavsveien i Møre og Romsdal høsten 2016. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

Nå er høststormene på full fart over en rekke deler av Norge. Meteorologisk institutt har nå allerede sendt ut farevarsel om uka som kommer, og det er tirsdag som tegner seg til å bli den absolutt verste dagen.

- Dette er høststormen, ja. Ikke sesongens første, men en ordentlig høststorm, sier meteorolog Kristian Gislefoss.

Voldsomme vindkast

Det er spesielt Nordland, Trøndelag og Møre og Romsdal som vil oppleve kraftige vindkast, opp mot 30 meter per sekund.

- Det betyr at folk må begynne å bli oppmerksom på vinden, som har potensial til å gjøre skade. Løse gjenstander må festes for å unngå at de blåser av gårde. Ferger og fly kan bli berørt og trær kan falle over strømnett eller ut i veibanen, sier Gislefoss.

Også Vestlandet og Nord-Norge vil oppleve at høsten er på plass.

- Mandag blir det tilskyende, og så er det et lavtrykk som kommer inn over Vestlandet og Nord-Norge og det gir mye nedbør og mye vind, sier Gislefoss.

Gråvær, regn og kuling

Meteorologen har mer å si om møkkaværet på Vestlandet:

- Videre utover uka fortsetter nedbøren. Det blir en skikkelig høstuke med gråvær, regn og kuling. Også her er det tirsdag som peker seg ut.

Trøndelag vil også oppleve perioder med regn, men ikke så ille som på Vestlandet.

- Det er tirsdag som blir verst også her, sier Gislefoss.

TORNADO: Lørdag 12. oktober inntok en tornado den japanske byen Ichihara. Minst en ble drept og fem ble skadd i uværet. Like etter slo tyfonen Hagibis inn over store deler av Japan. Video: AP Vis mer

Snø over 1000 meter

Både i Nordland og i Sør-Norge kan det komme litt snø over 1000 meter.

- Tirsdag er ikke den beste dag å kjøre over fjellet fra øst til vest. Det blir mye vind og snø på fjellet over 1000 meter, sier Gislefoss.

Lenger nord, i Troms og Finnmark, kommer også «mye gråvær».

- Det meste som kommer, vil komme som sludd eller snø. Troms og Finnmark vil også oppleve vind innimellom, men ikke som Vestlandet, sier Gislefoss.

Regnet mer enn normalt

Hittil i oktober måned har østlendingene opplevd mer nedbør enn normalt.

LYN OG TORDEN: Det var store problemer i togtrafikken som følge av tordenværet natt til 29. august. Denne videoen er fra Rælingen i Akershus. Ifølge Meteorologisk institutt var det over 18.000 lyn denne natten. Vis mer

- Vi har allerede fått den nedbøren vi pleier å få i oktober, så det har regnet mer enn normalt i Oslo. Men nå er det etter hvert klart for en liten endring. I den uka som kommer nå, vil det bli en del sol, men ikke skyfritt. Det kan bli litt vind på tirsdag, i form av vindkast, men ellers blir det en ganske fin uke, sier Gislefoss.

Men varsler at det på torsdag likevel kan bli en del nedbør, både på Østlandet og Sørlandet.

Og temperaturene?

- Liten endring i forhold til den siste uka. Gradestokken ligger fortsatt rett under null grader i nord. Østlandet får et sted mellom 7 til 10 grader på en god dag. Det gjør også Vestlandet og Trøndelag får fra sju til ni grader, sier Gislefoss og avslutter:

- Typisk høstvær.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media