Nå kommer høstværet: - Det blir ruskevær

Med en uvanlig overraskelse.

PÅ VEI: Det blir regn, regn, regn flere steder sør i landet de neste dagene. Sjekk hvordan været blir en uke framover. Foto: Erik Berglund
PÅ VEI: Det blir regn, regn, regn flere steder sør i landet de neste dagene. Sjekk hvordan været blir en uke framover. Foto: Erik BerglundVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er slutt på sensommervarmen og tørre, fine høstdager: Nå kommer høljeregn og kaldere dager til Sør-Norge. I nord holder det seg tørt, enn så lenge. 

- Regnet kommer i natt, sier Mariann Foss, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet onsdag kveld.

Obs-varsel flere steder - Det er ikke noe særlig bra vær i vente, det er ustabilt og små lavtrykk. Det blir lange perioder med regn framover, over hele landet.

Det har så smått begynt å regne flere steder i landet. Men i natt blir det verre. 

- Ruskeværet kommer sørvest fra Atlanterhavet og Storbritannia, og opp mot Nordsjøen. En ny front vil gi mye nedbør til og med Trøndelag. Nordland, Troms og Finnmark får det beste været, sier hun. 

I Telemark og Agder er det sendt ut et såkalt «obs-varsel». I Rogaland vil det også komme store nedbørsmengder. 

- Det neste døgnet er det ventet mellom 40 og 60 millimeter lengst i Sør. Vi kan ikke si hvor mange millimeter som ventes den neste uka, men det vil generelt sett komme veldig mye regn den nærmeste tida, sier Foss til Dagbladet.

Overraskelse Det er kanskje ingen stor overraskelse at det om høsten kommer en skur eller tre. Men det vil komme én overraskelse, ifølge meteorologen: 

- Det vil komme en del torden, hvilket er unormalt så sent på året. Det tordner i Skagerak akkurat nå, og på kysten av Sørlandet - og mot Kristiansand. Flere steder er det utrygt for torden både i kveld og i morgen.

- Hvorfor er det slik?

- Det skyldes at det fortsatt er høye temperaturer i Nordsjøen og Skagerak. Det er litt uvanlig at det er tordenvær ennå, sier hun.  

Med regn og torden følger litt lavere temperaturer enn vi har sett fram til nå. I sør vil temperaturene ligge på mellom fem og ti grader. 

- I nord blir det fire, fem grader - og i fjellområdene og indre strøk kan det komme ned mot null eller minusgrader, sier Foss. 

Til og med lørdag er det tørt og greit i Nord-Norge. Fra søndag blir det perioder med regn også i Nord.

Utrygt på fjellet Skal man på tur opp i høyden, kan man komme til å møte på snøen. 

- Det ligger snø noen steder på Hardangervidda. Jeg har sett på webkameraene våre, og det er ikke snakk om store mengder - men noe snø har det kommet, blant annet på Haukeli. Man finner noe snø på de høyeste fjellovergangene, sier Foss. 

- Man må opp på 1000-1300 meter blir det sludd eller snø. Kommer du over 800 meter er det én eller to plussgrader, men tusen meter og opp er dert null grader eller mindre. Det er utrygt på fjellet. Selv om det kanskje er to plussgrader skal det ikke mye til at det kan komme litt sludd.

- Greit å tenke på - Det er nullføre, det kan være greit å tenke på det om man skal på fjellet i helga, sier Foss.  

I lavlandet vil det komme periodevis liten kuling langs kysten. 

- Og så må man belage seg på stiv kuling i fjellet i morgen formiddag, og så vil det minke ut over kvelden igjen. Det blir rett og slett typisk høstkuling på kysten nå, sier hun.