Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kommer influensabølgen

Høy feber, tørrhoste og smerter i kroppen vil ramme mange i år også.

VONDT I KROPPEN: De vanligste symptomene på influensa er vondt i kroppen, feber og tørrhoste. 
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
VONDT I KROPPEN: De vanligste symptomene på influensa er vondt i kroppen, feber og tørrhoste. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Årets influensasesong har startet for noen, men det er ikke før i begynnelsen av februar den store bølgen er ventet, ifølge Folkehelseintituttet.

- Antallet tilfeller av influensa har vært stabilt og lavt siden begynnelsen av desember, men vi forventer at antallet vil øke framover, og vi tror at sesongen er inne for fullt i begynnelsen av februar, sier overlege Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåking på Folkehelseinstituttet.

Risikogrupper Viruset som herjer mest i årets sesong er A(H3N2)-viruset, det samme influensaviruset som har gått i bølger siden 60-tallet og som også var i Norge i fjor. Men det betyr ikke at du burde droppe vaksinen om du er i risikogruppa.

Viruset forandrer seg nemlig fra år til år.

- Det er en vanlig sesonginfluensa, som i størst grad gir problemer for eldre og folk i risikogruppene. Vi anbefaler at disse oppsøker lege og får tatt vaksinen, sier Rønning.

Sterkere symptomer Influensaviruset er av influensa type A, og den kan gi sterkere symptomer enn andre influensatyper. Det viktigste du kan gjøre for å unngå å bli smittet er å vaske hendene med såpe og vann. Det er også viktig at de som blir syk med feber holder senga, så unngår de å smitte andre.

Det at influensaen kommer seint i år gir også en god nyhet til alle som har vært litt sein med vaksinasjonen - det er ikke for seint å oppsøke lege og få vaksinen ennå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!