Badeulykke

- Nå kommer jeg til å dø

Sebastian Kronstad (24) var sekunder unna å omkomme i juni. Nå takker han kompisen for at han overlevde.

DØDEN NÆR: Sebastian knakk nakken da han badet i Thailand 12. juni i år. Her er han på vei til en luftambulanse som tok ham fra Thailand til København. Foto: Privat
DØDEN NÆR: Sebastian knakk nakken da han badet i Thailand 12. juni i år. Her er han på vei til en luftambulanse som tok ham fra Thailand til København. Foto: Privat Vis mer
Publisert

12. juni dro dansk-norske Sebastian Kronstad (24) på badetur sammen med kompiser i Thailand. Han hadde vært i landet siden slutten av januar for å trene kampsport, da noen kompiser hadde tatt turen for å besøke ham.

De tok turen til stranda, og mens vennene slappet av på stranda, bestemte Kronstad seg for at han ville ta seg et bad. Den dukkerten skulle vise seg å endre livet til 24-åringen.

- Jeg hadde ikke fått med meg at det var brådypt. I overgangen der hvor det ble dypt lå det noen store steiner. Disse var skjult av vannet og jeg løp ut med hunden min. Der det ble dypt kastet jeg meg mot en bølge. Jeg traff en stor stein med hodet først.

Det var Telemarksavisa som omtalte ulykken til Kronstad først.

Hyller kompisen

- Alt ble grått med en gang. Jeg prøvde alt hva jeg kunne å bevege armer og bein, men gjennom vannet var det helt tydelig at de var livløse.

24-åringen forsto umiddelbart at han var blitt lam.

- Da jeg forsto det tenkte jeg: Nå kommer jeg til å dø. Heldigvis var det en kompis som så meg, og fikk trukket meg ut.

Kronstad anslår at han var under vannet i omtrent 15 sekunder. Nå hyller han kompisen Mads Engeset for at han overlevde.

- Hvis han ikke hadde vært i nærheten hadde jeg druknet. Det var for langt opp til de som satt på land, så de hadde ikke lagt merke til ulykken tidsnok.

VENNEGJENGEN: Før vennegjengen reiste hjem fra Thailand, besøkte de Sebastian på sykehuset. Foto: Privat
VENNEGJENGEN: Før vennegjengen reiste hjem fra Thailand, besøkte de Sebastian på sykehuset. Foto: Privat Vis mer

- Telefonen man ikke vil få

I Danmark satt faren til Sebastian, Rune, og nøt en bedre frokost på terrassen. De hadde besøk av familien fra Norge. Så ringte telefonen. Det var fetteren til Sebastian.

- Allerede før jeg svarte fikk jeg en følelse av at noe var galt. Jeg visste jo at han var sammen med sønnen min.

Han beskriver samtalen som en telefon ingen foreldre ønsker å få.

- Ord kan ikke beskrive de neste sekundene, minuttene, timene og dagene, sier faren.

Han roser samtidig sønnen for måten han beholdt roen på under den første samtalen.

- Jeg prøvde å virke rolig og behersket, men slik følte jeg meg ikke innvendig, svarer Rune.

Sebastian husker at han påpekte at han hadde glemt morsdagen.

- Da jeg lå der hadde jeg dårlig samvittighet for at jeg ikke hadde fått sendt henne en blomst for noen uker siden, sier han.

- Fullstendig kaos

Den første samtalen mellom far og sønn ble gjennomført mens Sebastian lå på en solseng som var løftet opp på lasteplanet til en pickup.

Den provisoriske ambulansen tok 24-åringen til et lokalt sykehus. Han beskriver situasjonen der som fullstendig kaos.

«AMBULANSE»: Denne pickupen tok Sebastian fra stranda til det første sykehuset. Foto: Privat
«AMBULANSE»: Denne pickupen tok Sebastian fra stranda til det første sykehuset. Foto: Privat Vis mer

- Jeg trodde at reiseforsikringen min gjaldt til jeg skulle hjem, men den hadde gått ut et par dager tidligere. Jeg måtte få oversendt opplysninger til et kredittkort, men etter kort tid fant vi ut at jeg også hadde reiseforsikring via boligforsikringen. Det gjorde alt mye enklere.

Timer seinere gikk turen til Phuket, hvor Kronstad ble hasteoperert i nakken. Sju dager seinere gikk turen med luftambulanse til København. Der ble han liggende i to uker på intensivavdelingen, før han skulle gjennom en ny nakkeoperasjon.

Gledelig gjensyn

Både far og sønn forteller at det var en spesiell opplevelse å se hverandre igjen etter hendelsen. Selv sier Sebastian at det var en stor lettelse å komme hjem til Danmark.

OFTE PÅ BESØK: Foreldrene til Sebastian besøker sønnen nesten daglig på Rigshospitalet i København. Foto: Privat
OFTE PÅ BESØK: Foreldrene til Sebastian besøker sønnen nesten daglig på Rigshospitalet i København. Foto: Privat Vis mer

- I Thailand kunne jeg bare kommunisere med familien via telefon. Hjemme i Danmark var det noen hos meg neste hele tida. Det var så mye kjærlighet, sier Sebastian.

Faren er enig.

- Vi har aldri sett så mye varme og brennende øyne som når han så på oss første gang. I de sekundene sa to øyne mye, mye mer enn hva ord kan uttrykke, sier han.

Vurderer alternativ behandling

Det har nå gått seks uker siden ulykken fant sted. Det er ikke sikkert at Kronstad vil kunne gå igjen, men han er likevel optimistisk med tanke på framtida.

- Hvem vet hva opptrening og andre mirakler kan gjøre. Jeg er takknemlig for at jeg lever og har et håp om at det ikke stopper der jeg er nå.

AKTIV: Før ulykken var Sebastian en svært aktiv person. Foto: Privat
AKTIV: Før ulykken var Sebastian en svært aktiv person. Foto: Privat Vis mer

I etterkant av hendelsen har tanta til 24-åringen startet en Spleis-aksjon for å hjelpe Kronstad tilbake til et så normalt liv som mulig. Pengene vil gå til ulike behandlingsalternativ.

I skrivende stund har det kommet inn over 144 000 kroner.

- Jeg er blant annet i gang med å undersøke stamcellebehandling i Panama, sier Sebastian.

Han forteller at det ikke er nok forskning på hvor virkningsfullt dette er, til at man tilbud slike behandlinger i Norden.

- Men jeg tenker at hvis det bare er en liten sjanse for å få litt mer funksjon er det verd å prøve. Sånn tror jeg de fleste i min situasjon også ville tenke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer