Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Været

Nå kommer knallværet!

Hele landet har ei ustabil uke i vente, men så kommer knallværet til helga. - Gode muligheter for varme sommerdager, spår meteorologen.

SOMMERVÆR: Til helga kommer penværet, spår meteorologene. Men først blir det vått, grått og ustabilt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SOMMERVÆR: Til helga kommer penværet, spår meteorologene. Men først blir det vått, grått og ustabilt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

En ny måned står for tur, og mange håper nok at augustværet har litt mer å by på enn juli, som var preget av styrtregn, skyer og temperaturer nærme frysepunktet enkelte plasser.

Knallvær

Ifølge Trond Lien, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, vil også den kommende uka bli noe ustabil på værfronten.

- Det starter med litt ustabilt vær nå på mandag, tirsdag, onsdag og torsdag. Det skifter stadig mellom sol og regnbyger. Det gjelder ganske store deler av landet, sier Lien.

Men den som venter lenge, venter ikke forgjeves. Når helga melder sin ankomst, er godværet tilbake for fullt.

- Mot slutten av uka er det mulig at det blir en stabilisering av været. Det kan bli ganske varmt, med temperaturer mellom 25 og 30 grader, sier Lien.

Om vi får en reprise av sommerværet fra den eksepsjonelt varme junimåneden, er imidlertid ikke Lien skråsikker på, men:

- Det er ikke slutt på sommeren, slår han fast.

Vått i vest

Meteorologen forteller at et lavtrykk er på vei fra sørvest mot nord. Været de kommende dagene blir dermed ganske likt over hele landet. Også Vestlandet får perioder med mye sol og rundt 25 på gradestokken, men må belage seg på en del styrtregn den kommende dagene.

- Sånn som det ligger an nå, er det et lavtrykk som kommer inn på onsdag. Vestlandet får en del regn, men er det de også vant til, sier Lien, og legger til:

- Det kan komme 30 millimeter i løpet av uka.

Til tross for det vekslende været vil sola dukke opp flere steder den kommende uka. Særlig Østlandet kan regne med noe sol, ifølge meteorologen.

- Det er gode muligheter for varme sommerdager mot slutten av uka.

Lys i enden av tunnelen

- Lyset i enden av tunnelen er neste helg, sier vakthavende meteorolog Cecilie Villanger i StormGeo.

På torsdag vil det nemlig bygge seg opp høytrykk, som forhåpentligvis vil by på knallvær til helga, med muligheter for 30 grader på gradestokken.

- Det er mange som har klaget på været i juli, så dette trenger vi nå, sier Villanger.

Men hvor blir det penest?

- Det blir Østlandet, som ligger i le for disse lavtrykkene fra vest, men også Troms og Finnmark får en periode med ok vær, spår meteorologen.

Kan slå rekorden

Den høyeste temperaturen som ble registrert i forrige måned, var 27,4 grader i Pasvik i Finnmark og på Notodden. Villanger vil ikke utelukke at varmerekorden fra fra juli kan ryke allerede neste helg.

- Det kan skje, hvis forholdene ligger til rette for det. Nå har juli vært eksepsjonelt kjølig, så det skal ikke så mye til for å bryte den rekorden der, sier hun.

Vestlandet tar støyten

Meteorologisk institutt sendte lørdag ut et gult varsel om styrtregn natt til mandag i Trøndelag, Sør-Helgeland, Vestfold, Buskerud, Oppland og Telemark.

Det varsles om fare for overvann i tettbebygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer, samt vanskelige kjøreforhold lokalt.

- Sånn det ser ut nå, er det Trøndelag som får mest nedbør fra dette, sier Villanger.

De verste nedbørsmengdene den kommende uka er det, ikke ukjent, Vestlandet som får.

- Det er flere lavtrykk som kommer inn fra vest, så det blir, som alltid før, Vestlandet som tar hovedstøyten for dette, sier Villanger.

- Det blir en grå og våt onsdag på Vestlandet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!