Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kommer kravene om strengere våpenlover

USA er fortsatt i sjokk etter massakren på barneskolen i Newtown. - Obama må umiddelbart innføre reformer som vil føre til restriksjoner og en strengere våpenlov, sier New York-ordføreren.

KREVER STRENGERE VÅPENLOV:  New Yorks populære ordfører Michael Bloomberg krever nye og strengere våpenlover i USA. Foto:  John Moore/Getty Images/AFP
KREVER STRENGERE VÅPENLOV: New Yorks populære ordfører Michael Bloomberg krever nye og strengere våpenlover i USA. Foto: John Moore/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Først ut var New Yorks populær ordfører Michael Bloomberg, bare noen timer etter den grusomme skolemassakren i Newtown krevde Bloomberg tiltak.

- President Barack Obama må umiddelbart innføre reformer som vil føre til restriksjoner og en strengere våpenlov, skriver Bloomberg i en pressemelding.

Krever handling
Michael Bloomberg var medlem av det demokratiske partiet fram til han byttet parti og ble republikaner i 2001 og deretter valgt til ordfrører i New York. Da Bloomberg ble gjenvalgt som ordfører i 2009 var det som uavhengig kandidat. 70-åringen er svært populær og blir av mange ansett som en mulig samlende kandidat til presidentvalget i 2016.

Michael Bloomberg er også en av lederne i organisasjonen «Ordførere mot ulovlige skytevåpen».

New Yorks borgermester oppfordrer president Barack Obama til umiddelbart å iverksett tiltak, etter massedrapene på Sandy Hook Elementary School i Newtown, Connecticut, hvor 27 døde mennesker ble skutt ned og drept.

20 av de drepte var barn i alderen fra tre til ti år.

- Nå trenger vi ledelse fra president Barack Obama i Det hvite hus og fra Kongressen. Vi må komme sammen - uavhengig av politisk ståsted - slik at vi kan få forhindret slike grusomme handlinger skjer igjen, sier Michael Bloomberg.

Den populære ordføreren reagerte etter at president Obama uttalte at han ville ha en «meningsfull handling» etter skolemassakren. Bloomberg mener det ikke er nok.

Frustrert
- Vi trenger umiddelbar handling. Vi har hørt retorikken før. Hva vi ikke har sett er ledelse - verken fra Det hvite hus eller Kongressen. Dette må det bli slutt på. Dette er en nasjonal tragedie, og det krever en nasjonal reaksjon, sier Michael Bloomberg.

New Yorks ordfører har tidligere markert seg som en av det mest markante talsmennene for våpenkontroll i USA.

Nå er han tydelig frustrert over mangelen på tiltak og nye våpenlover etter en rekke  massedrap i USA de siste åra.

Barack Obama skal seinere i dag holde sin ukentlige radiotale i dag. Avisa USA Today har allerede offentliggjort deler av presidentens tale.

- Vi må handle
- Vi sørger med familiene til de som mistet sine, sier Obama.

Han gjorde det også klart at USA som nasjon må handle for å forhindre slike massakre - som massedrapene på Sandy Hook Elementary School i delstaten Connecticut fredag - hvor 20 barn i alderen tre til ti år ble skutt og drept.

- Som nasjon har vi opplevd altfor mange av disse tragediene i de siste årene. En grunnskole i Newtown. Et kjøpesenter i Oregon. Et religiøst hus i Wisconsin. En kino i Colorado. Utallige gatehjørner på steder som Chicago og Philadelphia, fastslo Barack Obama i sin radiotale til nasjonen.

Våpenorganisasjonene
Den store våpenorganisasjonen NRA (National Rifle Association) har vært en av de viktigste premissleverandørene for våpendebatten i USA. NRA kjemper mot nye våpenlover, og har historisk hatt stor innflytelse og påvirkning på politikerne som vedtar lovene.

Foreløpig har NRA ikke kommet med offentlige kommentarer til kravene om nye og strengere våpenlover etter skolemassakren i Newtown.

Men på forskjellige nettsider har flere medlemmer i våpenorganisasjonene allerede avvist kravene om strengere våpenlover. Enkelte har også tatt til ordet for at dersom lærerne ved barneskolen i Newtown hadde vært bevæpnet, kunne tragedien vært unngått.

VIL HANDLE:  President Barack Obama lover i  en radiotale handling, slik at USA kan forhindre tragedier som massedrapene på barneskolen i Newtown.  Foto: Jewel Samad / AFP
VIL HANDLE: President Barack Obama lover i en radiotale handling, slik at USA kan forhindre tragedier som massedrapene på barneskolen i Newtown. Foto: Jewel Samad / AFP Vis mer

Bare en snau halv mil fra Sandy Hook Elementary School i Newtown ligger hovedkvarteret til NSSF (National Shooting Sports Foundation) - USAs nest største våpenorganisasjon.

NSSF har markert seg som en viktig premissleverandør i våpendebatten i USA. Selv om NSSF ikke har de ressurser og politisk makt som konkurrenten NRA, har organisasjonen med sitt hovedkvarter i Newtown vært svært aktive. Magasinet The New Republic skriver at NSSF bare i år brukt over en halv million dollar på lobby virksomhet mot våpenkontroll.

image: Nå kommer kravene om strengere våpenlover

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!