VINTER-VÆR:
Mandag kom endelig snøen til Oslo sentrum, og de neste dagene ser det ut til å bli skikkelig kaldt over store deler av landet.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
VINTER-VÆR: Mandag kom endelig snøen til Oslo sentrum, og de neste dagene ser det ut til å bli skikkelig kaldt over store deler av landet. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Nå kommer kulda

Minus 20 i store deler av landet. Så blir det storm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det blir skikkelig kaldt i store deler av landet de neste dagene. I noen dalfører på Østlandet vil det bli ned mot minus 30 grader.

- Vi får fallende temperaturer i morgen og tirsdag, fram til onsdag morgen. Det blir kaldt i store deler av områdene østafjells, særlig i Telemark og i dalene Østerdalen, Guldbrandsdalen, Valdres og Numedal. Her ser det ut til å bli ned mot 25-30 grader, sier vakthavende meteorolog hos Meteorologisk Institutt, Per Egil Haga, til Dagbladet.

Nord og øst Også i Oslo-området kan det bli ned mot minus 20 grader de nærmeste dagene.

- I resten av landet blir det forholdsvis lave temperaturer i indre strøk i Nord-Norge, her vil det bli godt under minus 20 mange steder, sier Haga.

På Finnmarksvidda kan det bli under 25 minusgrader, mens det trolig vil bli mellom 20 og 25 minusgrader i Indre Troms.

Fare for storm Kulda er derimot ikke kommet for å bli.

- Det ser ut til at lavtrykksaktivitet fra vest vil føre med seg litt varmere luft og litt mer vind. Fra onsdag og utover blir det stigende temperaturer i hele landet, sier Haga.

Når kulda begynner å avta, er det flere steder det blir fare for storm.

- Det kan bli ganske mye vind, både på vestlandet og i Trøndelag, i høyfjellet i Sør-Norge, og faktisk også nordover i Nord-Norge. I alle disse områdene vil det utover i uka bli fare for storm, sier Haga.

Føles kaldere I de områdene som sannsynligvis får merke den hardeste vinden, vil det trolig ikke være så lave temperaturer. Det betyr at vi antakelig unngår en skikkelig kuldestorm.

- Når vinden kommer, stiger temperaturen ganske raskt, så vi får nok ikke en kombinasjon av sterk vind og streng kulde samtidig, sier Haga.

I høyfjellet og de ytre delene av Nord-Norge vil trolig temperaturen ligge på rundt minus ti grader, samtidig som det er fare for storm. Omregnet til effektive, eller følte kuldegrader, blir dette rundt 24 minusgrader.

Fredag ser det ut til at vinden vil roe seg litt igjen, både nord og sør i landet.

Se værvarsel for hele landet her.