Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kommer kulde og snø

Skiføret ser ut til å sikres i påskeinnspurten. I Sør-Norge kommer kuldegradene snikende, mens nordlige deler av landet får kraftig vind og snø helt ned i fjæra.

SIKRET: Ifølge meteorologen holder skiføret seg til påske. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
SIKRET: Ifølge meteorologen holder skiføret seg til påske. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

For dem som begynner å gå tomme for samtaletema etter dager og uker i karantene eller isolasjon - været er alltid en klassiker som kan være lett å glemme eller undervurdere i en slik stund. Meteorologene jobber som vanlig for å gi deg et innblikk i de kommende dagers skydekke og temperaturer.

Dermed kan du allerede nå forberede deg på hvorvidt du skal sitte innendørs og si «det regner i det minste, så det er ikke så nøye om vi må holde oss hjemme» eller forbanne deg over sola du ikke får utnyttet fullt ut.

En kald start

Vakthavende meteorolog Per Egil Haga kan fortelle at helga byr på et kraftig temperaturfall for Sør-Norges del.

- Vi har et høytrykk vest for De britiske øyer som forsterker seg, og som sender en kald og nordlig luftstrøm mot sørlige deler av landet. Nord for Dovre vil det komme snøbyger. Temperaturen på Østlandet kan bli godt under fem kuldegrader natt til søndag og søndag morgen. Skal man ut og kjøre, så får man fortsatt bruk for vinterdekkene. Det blir surt, men pent vær, oppsummerer Haga.

Nordland, Troms og Finnmark vil på sin side ligge nord for kaldlufta som presses inn fra vest. Meteorologen forteller at det i helga der vil komme inn en nordvestlig og sterk vind.

DRAR PÅ SKIFERIE: Flere svensker trosser faren for coronasmitte, og reiser på skiferie. Video: Expressen Vis mer

- Det blir utrivelige forhold. Det kan fort bli vanskelige kjøreforhold og innevær hele helga. Nedbør i form av snø vil komme helt ned til havnivå, og man vil få kalde luftmasser også i kystområdene, helt sør til Trøndelag og nordlige deler av Vestlandet. Det beste helgeværet blir definitivt i Sør-Norge og særlig Oslo, slår Haga fast.

Skiføret på stedet hvil

At det blir ei uvanlig påske for en rekke hytteeiere ble klart, da forbudet for mange ble forlenget i ytterligere to uker. Med det har nok mange for lengst gitt blaffen i hvorvidt man skal handle inn ekstra klister eller gå for årets testvinner innen felleski.

Skal du derimot ut i løypa, har Haga gode nyheter. For i likhet med dem som har fått pålagt karantene, skal skiføret ingen steder i løpet av uka som kommer.

- Det blir mest sannsynlig kjølig også utover i uka sør i landet. Faren for kraftig lavtrykk og uvær med mye nedbør virker ikke til stede, men det er heller ingen utsikter for mildvær og snøsmelting. Skiføret bør holde til påskestarten der det fremdeles ligger snø, sier meteorologen.

Vår i øst

I Nord-Norge blir det ifølge Haga normale temperaturer for årstida. I indre strøk av Finnmark kan man se ned mot 20 kuldegrader etter hvert som temperaturen her faller utover i uka.

Til tross for det meteorologen omtaler som innevær, vil det også bli perioder med oppholds og fint vær i nordlige deler av landet. Dette vil imidlertid først komme mot slutten av kommende uke.

- Når lavtrykksaktiviten svekkes, kan det bli perioder med godvær, men også da periodevis ruskevær. I sør er det Østlandet som ligger gunstigst til også utover i uka, da Vestlandet og Trøndelag kan oppleve perioder med nedbør. Slik det ser ut nå, så vil det bli bedre vær i øst enn resten av landet. Sør-Norge vil også få stigende temperaturer og mer vårlig preg etter den kalde helga, sier Haga.

Hele Norges coronakart