Nå kommer langstrømpene!

De er modige og handlekraftige og har Pippi Langstrømpe som forbilde. De nye langstrømpene lar seg ikke stoppe av menn med makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye generasjonen kvinner som fra nå av gjør seg gjeldende kalles langstrømpene. De kommer til å knuse «glasstakene».

Det spår i alle fall Benja Stig Fagerland, likestillingsansvarlig i Norges Hovedorganisasjon (NHO):

- Pippi Langstrømpe er en viktig rollefigur for unge, moderne kvinner. Hun er den modigste og mest selvsikre og frigjorte jente på planeten. Jeg tror vi har mange langstrømper i vente!

Fagerland mener alle jenter har litt av Pippi i seg, men at de på ett eller annet tidspunkt i livet har mistet troen på at de kan erobre verden. De har sett hvordan mennene har skaffet seg makt, posisjoner og penger.

- Så lenge kvinner ikke gjør seg synlige og tør stille krav om at det skal være mulig å gjøre karriere på kvinnelige premisser, vil vi aldri oppnå den likestillingen som begge kjønn kan nyte godt av, mener Fagerland. Hun tror langstrømpene - rødstrømpenes døtre - vil knuse det berømmelige glasstaket, fordi de har kompetansen, nettverket, taktikken og viljen som skal til. Og de får hjelp av de smarte guttene som også er grundig lei av gutteklubben Grei som styrer alene på toppen i næringslivet, spår Fagerland.

Anne Jortveit (35):
- Kvinner må slutte å være ofre

Hvordan har du kommet dit du er i dag?

- Det har skjedd litt tilfeldig, jeg hadde egentlig tenkt å bli jordmor. Jeg har aldri hatt noen karriereplan, men var interessert i journalistikk og ble leder etter noen år som reporter. Det har vel betydd en del at jeg vokste opp i et samfunnsengasjert hjem. Jeg ser for øvrig for meg at jeg en dag går tilbake til reporterjobb.

Hva har karrieren kostet deg?

- Den har gitt mer enn den har kostet. Jeg synes ikke jeg har måttet forsake så mye.

Hva er viktigst for deg i privatlivet, i jobben og samfunnsmessig?

- I privatlivet er det at jeg har det trygt og godt sammen med barna og mannen min, og at vi får være friske. I jobben er det å få gjøre noe meningsfylt sammen med trivelige kolleger. I samfunnet er det at de sosiale forskjellene minskes, slik at barn ikke skal lide som følge av at de er fattige.

Anne Jortveit

Alder: 35.

Sivilstatus: Gift, to barn på 4 og 2 år.

Karriere: Sykepleier, lokalavis- og Dagblad-journalist, rådgiver for Sp på Stortinget, researcher og reporter i TV2, ca. fem år som programleder, programsjef og redaktør i radiokanalen P4, nå redaktør i nye Kanal4.

Utdannelse: Sykepleier-høgskolen.

Opplever du at menn og kvinner behandles forskjellig i arbeidslivet?

- Ja, jeg ser at mange menn synes det er tryggest å gi tillit til andre menn. Har ofte irritert meg over det. Jeg har ikke selv følt at jeg er blitt holdt nede av menn, kanskje fordi jeg har vært såpass stor i kjeften. Samtidig har kvinner noe å lære, de må slutte å være sutrende ofre, bli flinkere til å ta kritikk, og gå videre med hevet hode.

Hva er de viktigste personlige egenskapene for å oppnå suksess?

- Man må ha bra allmennkunnskap for å få respekt, og ha faglig kunnskap. Redelighet, effektivitet og fleksibilitet, samt evne til å forstå andre. Og arbeidsglede!

Hva slags forbilde har du?

- Pippi Langstrømpe og Robinson Crusoe. Pippi som sier «pytt, pytt» og ikke tar alt så alvorlig. Robinson fordi han aldri ga opp.

Når er du skikkelig fornøyd med deg selv?

- Når jeg har jobbet mye med noe, og får det til, helst i samarbeid med andre. Hvis prosjektet ikke har vært levnet mye håp, er det jo ekstra artig å lykkes.

Hva er det viktigste i livet?

- At familien har helsa i behold, og at man representerer noe positivt for andre.

Hege Marie Norheim (36):
- Har skapt mine egne muligheter

Hvordan har du kommet dit du er i dag?

- Jeg har ikke vært spesielt målbevisst, det er mer snakk om tilfeldigheter. Men jeg har vært opptatt av å skape mine egne muligheter, har søkt jobber og tatt kontakt med folk jeg har ment burde ansette meg! For meg blir veien til mens jeg går. Og jeg elsker nye utfordringer.

Hva har det kostet deg?

- Kontakten med venner. Men jeg jobber med saken, for venner er viktig.

Hva er de viktigste personlige egenskapene for å oppnå suksess?

- Evnen til å kommunisere, til å nå fram til andre og kunne sette seg inn i andres opplevelse av verden. Dessuten må man ha sine meningers mot, ha vilje til makt og synes at det er morsomt å være med på å bestemme.

Hege Marie Norheim

Alder: 36.

Sivilstatus: Gift, tre barn på 8, 7 og 4 år.

Karriere: Kommunikasjonsdirektør for Olje&Gass-divisjonen i Norsk Hydro siden 1. jan. 2002. Tidligere rådgiver ved Statsministerens kontor (Gro), statssekretær for statsminister Jens Stoltenberg og seinere finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Aktiv i Ap.

Utdannelse: Siviløkonom NHH.

Hva er viktigst for deg i privatlivet, i jobben og samfunnsmessig?

- I privatlivet er det selvsagt ungene. Jobbmessig er det viktigst at jeg driver med noe som gir meg mening, og at det dukker opp nye utfordringer. Nå har jeg for eksempel fått personalansvar, og det liker jeg veldig godt. For samfunnets del er jeg bekymret for de økende forskjellene vi ser komme, for eksempel når det gjelder skolevesenet. Vi må jobbe for å holde på en sosialdemokratisk samfunnsstruktur!

Opplever du at menn og kvinner behandles forskjellig i arbeidslivet?

- Ja. Jeg har selv fått utrolige muligheter som ung kvinne, og det er for en stor del menn som har løftet meg fram. Samtidig har jeg i arbeidssammenheng opplevd å bli latterliggjort og ikke tatt på alvor - av menn. Generelt er det heller ingen tvil om at det er lønnsforskjeller relatert til kjønn, og at det skal mer til for en kvinne eller en mann for å nå til topps.

Hva er ditt forbilde?

- Pippi Langstrømpe! Fordi hun er modig, artig, handlekraftig - og ikke minst raus!

Når er du skikkelig fornøyd med deg selv?

- Når jeg får positive tilbakemeldinger fra folk jeg respekterer.

Hva er det viktigste i livet?

- Å gi masse til andre! Raushet er en viktig egenskap. Å ha mennesker rundt seg som gir av seg sjøl, som ser deg, og viser raushet - finnes det noe bedre?

... og her flere langstrømper

Karen Helene Midelfart (35) forskningssjef ved Norges handelshøyskole

Kristin Skogen Lund (36) administrerende direktør i Scandinavia Online

Ellen Arnstad (37) forlagsdirektør i Aller-gruppen

Inga Marte Thorkildsen (26) stortingspolitiker

Ine Marie Eriksen (26) stortingspolitiker

Shabana Rehman (26) skribent og standupkomiker

TRAVEL: Redaktør Anne Jortveit (35) og Kanal4 vant kampen om radiokonsesjonen, og går ei travel tid i møte, med mye reising landet rundt. Selv tenker hun på å bli reporter igjen - en dag.
TRAVEL: Hege Marie Norheim (36) er en travel dame i Norsk Hydro - stadig på farten til møter og avtaler. Hun ser ikke for seg noen mindre travel tid i framtida, og kan gjerne tenke seg en internasjonal karriere, med en jobb i utlandet.