Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kommer mannepilla som kan endre sexlivet totalt

Og det jobbes med ei «rent-laken-pille» som lar menn få orgasme, men hindrer spruten.

P-PILLER FOR MENN: Nå er det snart mennenes tur til å ta p-piller, skal vi tro forskerne. 
Foto: OLE C. H. THOMASSEN
P-PILLER FOR MENN: Nå er det snart mennenes tur til å ta p-piller, skal vi tro forskerne. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nye former for prevensjonsmidler for menn, som p-piller og p-sprøyter, ser ut til å komme på markedet om noen ytterst få år, skriver britiske Telegraph.

Til forskjell fra prevensjonsmidler for kvinner, vil de fleste variantene som er på trappene for menn ikke inneholde hormoner.

Første prevensjonsmiddel ut er trolig Vasalgel, en slags p-sprøyte, som vil innta det amerikanske markedet rundt 2018-2020.

Sprøyte i skrotum Ifølge Parsemus Foundation, som eier Vasalgel, er det snakk om en ikke-hormonell prevensjonsmetode som minner litt om sterilisering.

I motsetning til sterilisering, hvor røret sædcellene svømmer gjennom blir kuttet av, sprøytes det med denne metoden inn en gele i dette røret via skrotum, området mellom analåpningen og pungen, slik at sædcellene blir blokkert.

Fordelen med Vasalgel framfor tradisjonell sterilisering, er at det er mye større sannsynlighet for at denne nye behandlingen lar seg reversere.

Og metoden er enkel. En enkelt injeksjon vil trolig kunne beskytte mot uønsket graviditet i årevis.

De medisinske forsøkene, som er ventet å gi klare svar på reversibiliteten og hvor lenge prevensjonsmiddelet vil være virksomt, starter i 2016.

P-piller kommer også Det er også et par p-piller for menn som er under utprøving og som synes å nærme seg markedet.

I Indonesia har den p-pilla Gendarussa, som ikke baserer seg på hormoner, gått gjennom fase to av forsøk på mennesker. Denne metoden tar sikte på å stanse sædens evne til å befrukte et egg.

En amerikansk p-pille, som heller ikke baserer seg på hormoner, er også på trappene. Denne p-pilla angriper sædcellenes evne til å svømme.

- Prevensjonsrevolusjon Sexolog Gro Isachsen ser positivt på de nye prevensjonspreparatene for menn.

- Alt som bidrar til at kvinner slipper å tukle med hormene sine er en fordel. Noen kvinner sliter med manglende lyst, humørsvigninger og smerter etter samleie fordi hormonnivåene er ute av balanse når de bruker prevensjon som påvirker naturlig hormonstatus, sier Isachsen til Dagbladet.

- Dersom disse prevensjonsmetodene for menn har så få bivirkninger som artikkelen indikerer, er det en prevensjonsrevolusjon vi snakker om, legger hun til.

Gro Isachsen understreker imidlertid at menn og kvinner likevel må beskytte seg med kondom ved tilfeldig sex.

«Rent-laken-pilla» De nevnte nye prevensjonsmidlene er de første menn trolig vil kunne ta i bruk, all den tid de har vist seg lovende i kliniske forsøk.

Men det er mange flere på gang, deriblant den såkalte «rent-laken-pilla» som skal gjøre det mulig for menn å få orgasme uten å ejakulere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!