Vinterværet

Nå kommer monsterkulda for alvor

Det kan bli mer enn 20 minusgrader flere steder i landet den kommende uka.

KALDT: Den kommende uka kan det bli virkelig kaldt flere steder i landet, men gladnyheten er at det betyr at været blir fint. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
KALDT: Den kommende uka kan det bli virkelig kaldt flere steder i landet, men gladnyheten er at det betyr at været blir fint. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere steder i landet har fått drømmen om en hvit jul oppfylt, og når vinteren først har grepet tak om kongeriket, slipper den ikke taket med det første.

For i den kommende uka kan det bli bitende kaldt flere steder på Østlandet. Men før den tid, skal det komme mer snø.

- Det som skjer nå er at det blir mye klarvær fra tirsdag, men vi har noe lokal tåke, så det vil vær store forskjeller, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl, som har oversikt over været på Sør- og Østlandet, til Dagbladet.

Kaldt

For Sørlandets del blir det mye klarvær på tirsdagen, mens det er spesielt på Østlandet at det kan bli tåkeskyer her og der.

Men utover kvelden kommer det en østavind som slår inn mot Sørlandet, og da kan det komme sludd langs kysten, men det kan også bli regn og underkjølt regn. Med andre ord kan det bli ganske glatte kjøreforhold.

- Nedbøren kommer også til Østlandet på onsdagen, og det er nok mye snø. Vi vil nok merke effekten av lavtrykket på torsdag også, og da kan vi få snø på Sørlandet, sier Løvdahl.

Og da begynner vi å nærme oss kulda, for når lavtrykket passerer, kommer det inn et høytrykk, og med høytrykket kommer det klarvær.

MÅKETRIKS: En gruppe pensjonister har tatt på seg den enorme jobben med å måke vekk snø fra taket til Helgatun ungdomsheim på Voss. Og de erfarne snømåkerne har et par triks i ermet. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Hvis du har klarvær på vinteren, som det fort kan bli, så blir det kaldt. Da blir det fort 20 minus de kaldeste stedene på Østlandet. Men det vil være store variasjoner, så det kan nok variere fra et par minusgrader de varmeste stedene, til litt under 20 minus, sier Løvdahl.

Flotte skiforhold

Den store fordelen med det kalde vinterværet er selvsagt at all snøen som har kommet i det siste blir liggende.

Som for eksempel i Marka i Oslo. Der har det ifølge Skiforeningen falt uvanlig mye snø i det siste.

Flere steder er det opp mot 70 til 90 cm totalt.

- Så det vil fortsatt være vinter, ser det ut til. Men kysten av Sørlandet er vanskelig å melde. Det blir nok snø natt til onsdag, men så kan det bli alt fra sludd, til regn som fryser på bakken og regn, sier Løvdahl.

Trøndelag og Nord-Norge

Men det er som kjent ikke bare på Sør- og Østlandet at folk bryr seg om værmeldingen, og vakthavende meteorolog, Sjur Wergeland, som sitter på varselet for resten av landet, har ganske gode nyheter han også.

- Det man kan si for Nord-Norge sin del, og for så vidt Trøndelag også, er at det ikke er noen kraftige lavtrykk på vei, og sånn sett blir det relativt rolige vindforhold, sier Wergeland til Dagbladet.

Temperaturene vil holde seg på minussiden, og det blir lang perioder med brukbart vær.

- Det kan komme litt snøbyger i kyststrøka, men det er veldig lite nedbør i indre strøk, sier Wergeland.

Det ser likevel ut som Trøndelag kan få litt nedbør utover i uka.

Når det gjelder temperaturene vil det dreie som om noen får kuldegrader på kysten, mens det i indre strøk kan falle ned til 20 til 25 minusgrader.

- Så det kan bli ganske kaldt i perioder på innlandet, sier Wergeland.

- Men det blir stort sett fint, og de fine snøforholdene fortsetter?

- Ja, her er det kjempefint skiføre og gode snøforhold. Det er ingenting av det som kommer til å smelte. Vi får en fin vinterlige periode.

Vestlandet ligger i le

Hva så med Vestlandet? Jo, selv der ser nedbøren ut til å holde seg unna, for det meste.

- Vi får en del østavind, og da er det for en gangs skyld Vestlandet som ligger i le. Det blir brukbart vær onsdag, torsdag, fredag og lørdag, ja, egentlig hele uka, forteller Wergeland.

Også i vest kan det komme noen snøbyger helt ytterst på kysten, men det blir veldig lite.

- Sør for Stad blir det veldig mye bra vær, faktisk, slår Wergeland fast.

Det kan bli noen rød grader på kysten på tirsdag og onsdag, men også der ser det ut til at det er kuldegradene som vil regjere når vi går inn mot helga.