Nå kommer motorsykkelambulansen

Nei, den skal ikke redde motorsykler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den er stor, gul og svart og har blålys. Og fra 1.juni skal den nye motorsykkelambulansen redde liv i Oslo.

Det forteller Bjørn Karr ved Prehospital divisjon ved Ullevål universitetssykehus. Der lanseres en egen utrykningsenhet bestående av ambulansepersonell og én enkelt motorsykkel.

Sekunder skiller

Erfaringer fra utlandet viser at dette skal fungere.

- I akuttsituasjoner er det sekunder som skiller mellom liv og død. Fordelen med en motorsykkel er at vi raskere og lettere kan nå frem til pasientene, sier Karr til Dagbladet.no.

Han forteller at det aldri vil bli aktuelt å sette pasienter på motorsykkelambulansen - eller motorsykkelutrykningsenheten - som han foretrekker å kalle det.

Men der der det kan være vanskelig å nå frem med en ambulansebil, eller i nødsituasjoner hvor utrykningskapasiteten på ambulansebilene er sprengt, vil det være svært hensiktsmessig å bruke motorsykkel.

Dessuten kan motorsykkelambulansen gjøre en førstehåndsvurdering av hvilke ressurser som skal settes inn i en nødsituasjon.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Supplement

Motorsykkelen er utstyrt med det viktigste førstehjelpsutstyret mannskapet trenger for å starte arbeidet på ulykkesstedet.

- Poenget er ikke motorsykkelen i seg selv. Den er ment som et supplement. Sammenlignet med ambulansebiler vil motorsyklene ha minimalt av førstehjelpsutstyr.

Ambulansepersonellet som er med i den nye utrykningsenheten har fått politiets spesialopplæring i motorsykkelkjøring, samt opplæring basert på erfaringer fra byer som Porto i Portugal, Gøteborg i Sverige og Storbritannia.

- I London har de hatt motorsykkelambulanse i 14 år, sier Karr til Dagbladet.no.

Ifølge han er det anslått at motorsykkelambulansen vil rykke ut en fem-seks ganger daglig i Oslo-området. I første omgang er motorsykkelutrykningsenheten en prøveordning som skal vare frem til oktober.

<B>NY UTRYKNINGSENHET:</B> Utstyrt med blålys og GPS skal motorsykkelambulansen kunne nå raskt frem til pasienten.
<B>LETTERE ADGANG:</B> Én av fordelene med motorsykkelambulansen er at ambulansepersonell lettere kan ta seg frem i trafikken og der hvor det er sperringer foran ulykkesstedet.
<B>SUPPLEMENT:</B> Noe av poenget med motorsykkelambulansen er at den skal styrke beredskapen. Hvis den kommer først til en nødsituasjon kan den redde liv, samt vurdere hvilke andre ressurser som skal settes inn.