SNART PÅ EN KINO NÆR DEG: I flere lengre intervjuer har mulla Krekar latt seg intervjue av den norsk-islandske regissøren Sigurjon Einarsson (med ryggen til kamera). På opptak ute i Oslos gater kom skjellsord fra passerende nordmenn. Foto: Einar Sigurjonsson
SNART PÅ EN KINO NÆR DEG: I flere lengre intervjuer har mulla Krekar latt seg intervjue av den norsk-islandske regissøren Sigurjon Einarsson (med ryggen til kamera). På opptak ute i Oslos gater kom skjellsord fra passerende nordmenn. Foto: Einar SigurjonssonVis mer

Nå kommer «movie» Krekar

Norsk filmskaper vil vise en annen Krekar, og er overrasket over raseriet mullaen møter på gata i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Mulla Krekar og hans familie bor nå på hemmelig adresse etter drapsforsøket i deres hjem på Tøyen i Oslo, natt til mandag. Samtidig, på et annet sted i byen, jobber filmregissøren Sigurjon Einarsson med filmen om mulla Krekar. I ett år har han jobbet med filmprosjektet. Lest dokumenter, bøker og intervjuer.

Det mest overraskende underveis, er mottakelsen Krekar fikk da de var ute på opptak i Oslos gater.

— Jeg følte det som helt absurd. Eldre og voksne. Vanlige borgere snudde seg på gata og kalte ham for «drittsekk» og andre skjellsord. Han har sjøl åpnet for å kunne bli angrepet ved å uttale seg ved en rekke anledninger. Men det er jo likevel primitivt at han skal møtes på en slik måte, sier Einarsson.

Se, han snakkerHan stusser over at nasjonen Norge, som liker å se på seg sjøl som det rettferdige og gode landet, har et så ensrettet bilde av kurderen, som kom til Norge som flyktning i 1991.

— Mulla Krekar er ikke en gang mannen som er elsket og hatet. Han er stort sett bare hatet, selv om han ikke er dømt. Krekar har fått stempel som er det verste et menneske kan få: Fare for rikets sikkerhet, sier Einarsson.

I filmen prøver han å sette lys på hvem mannen egentlig er. Ved å la Krekar sjøl få snakke.

FILMER KREKAR: Filmregissøren Sigurjon Einarsson har brukt et år og egne penger på å finne ut av hvem mulla Krekar egentlig er. Foto: Steinar Buholm
FILMER KREKAR: Filmregissøren Sigurjon Einarsson har brukt et år og egne penger på å finne ut av hvem mulla Krekar egentlig er. Foto: Steinar Buholm Vis mer

— Jeg lager ingen helgen av Krekar, men mannen er jo interessant. I ungdomsårene var han drama- og teaterinteressert. Jeg tror han har tatt noe av det med seg gjennom livet. Først gjør han seg til en stakkarslig flyktning, før han gjenoppstår som geriljaleder på Al Jazeera. Jeg prøver å finne mer ut av personen Krekar, sier filmregissøren og fortsetter:

— Under filminnspillingen kom han i vestlig frakk og stokk, og så mer ut som en handelsmann fra Kabul. Jeg ble ikke mindre interessert i ham når jeg oppdager hvor belest og klok mann han er, selv om han iblant kom på kant med menn og myndigheter

Mulla hvem?I desember sa Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari at han ikke skjønte interessen for mulla Krekar i Norge: «I Irak er det nesten ingen som vet hvem han er. Dere gjør ham til en helt ved å sette så mye fokus på ham», sa Zebari til Dagbladet.

— Jeg tror han er ganske uviktig, men han har klart å lage seg en posisjon i media i Norge, men det sier kanskje mer om norske medier og norsk politisk debatt om terrorisme, sier professor ved Universitetet i Oslo, Torkel Brekke.

Han mener at Krekar tidligere i livet kunne ha blitt en viktig person på grunn av gode kontakter og nettverk. Men som overvåket og uønsket borger i Norge, er sjansen for akkurat det svært liten.

— Hans gruppe Ansar al-Islam er jo også grundig slått, så han har ingen krig å reise tilbake til, sier Torkel Brekke.