Seksuelt overførbare sykdommer

Nå kommer munnsex-trusa

En spesiell truse er blitt godkjent som beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer i USA.

SPESIALTRUSER: De aktuelle trusene er laget av veldig tynn latex, og skal kastes etter bruk. Foto: Lorals for Protection
SPESIALTRUSER: De aktuelle trusene er laget av veldig tynn latex, og skal kastes etter bruk. Foto: Lorals for Protection Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Undertøyet skal være den første av sitt slag som er godkjent av det amerikanske legemiddeltilsynet Food and Drug Administration (FDA), som beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer under munnsex.

Det skriver det amerikanske finansnettstedet Insider.

Trusa, som bærer navnet Lorals for Protection, ble godkjent til amerikansk bruk 22. mai, ifølge FDA - og er nå tilgjengelig i en rekke vestlige land, inkludert Norge.

Skal smake vanilje

De tynne, elastiske engangstrusene skal «blokkere overføring av kroppsvæsker, skadelige patogener og seksuelt overførbare infeksjoner under vaginal eller anal munnsex», skriver produsenten på sine sider.

Undertøyet skal dessuten smake av vanilje, ifølge dem som har prøvd.

Det har ikke vært stilt krav om at undertøyet måtte gjennom kliniske tester før godkjenning. I stedet har FDA sett på tykkelsen, styrken og elastisiteten til materialet, ifølge The New York Times.

Dagbladet ringer professor emerit i sexologi, Espen Esther Pirelli Benestad, for å spørre hva hen mener om slike munnsex-truser.

- Det er jo da beskyttelse mot herpesviruset, først og fremst. Men det er viktig å huske på at det ikke er noe lurt med munnsex hvis du har herpes, understreker hen.

SEXOLOG: Espen Esther Pirelli Benestad er er norsk lege, spesialist i klinisk sexologi og professor emerit i sexologi ved Universitetet i Agder. Foto: NTB
SEXOLOG: Espen Esther Pirelli Benestad er er norsk lege, spesialist i klinisk sexologi og professor emerit i sexologi ved Universitetet i Agder. Foto: NTB Vis mer

- Tenker på miljøet

Benestad har dessuten en annen bekymring:

- Når jeg hører lateks, så tenker jeg først og fremst på miljøet. Engangstruser av lateks, det høres ut som noe vi kommer til å finne langs strendene.

Som professor innen helsepolitikk og ledelse Bruce Y. Lee understreker i en Forbes-kronikk - for å gjennomføre munnsex må beskyttelseslaget være tynt nok til å tillate stimulans.

Samtidig må det være tett nok til å forhindre faktisk fysisk kontakt eller lekkasje av kjønnsvæsker.

TYNT MATERIALE: Produsenten hevder at latex-stoffet er så tynt at det ikke skal gå ut over nytelsen til den som bruker trusa. Foto: Lorals
TYNT MATERIALE: Produsenten hevder at latex-stoffet er så tynt at det ikke skal gå ut over nytelsen til den som bruker trusa. Foto: Lorals Vis mer

Det hevder produsenten å ha fått til.

- På en måte vil en slik barriere få en persons skritt til å være litt som Las Vegas. Det som skjer i skrittet, må bli i skrittet, skriver Lee tørrvittig.

- Ikke trygg sex

Lee påpeker videre at produktet er en påminner om at munnsex uten noe form for barrierebeskyttelse ikke er trygg sex, ettersom trygg sex ikke bare betyr å sikre seg mot graviditet.

- Husk at seksuelt overførbare patogener kan henge i mange kroppsdeler, inkludert kjønnsorganene, anus, lepper, munn og hals. Og noen kan være smittet uten å vise symptomer, skriver han, og utdyper:

- Selv om en person «ser skikkelig ren ut» og hevder på en Tinder-profil at hen fjellklatrer hver dag, betyr det ikke at du ikke kan få klamydia, gonoré, syfilis, herpes, human papillomavirus (HPV), trikomonas, hepatitt, hiv eller andre seksuelt overførbare sykdommer via munnsex.

The New York Times har snakket med noen brukere av undertøyet.

En av dem, kalt Wisty, forteller at hen har herpes simplex, og at hen bruker Lorals for «å kunne leke seg og utforske», samtidig som hen føler seg «trygg på at ikke væskene sprer seg overalt».

- Smaker som kjeks

En kvinne kalt Shelly forteller at hun kjøpte undertøyet sammen med sin forlovede, som nylig hadde en kreftoperasjon som har gjort det vanskelig å bruke tunga - eller å smake ting på samme måte som før.

AVSLØRER: Gwyneth Paltrow deler en nokså saftig nyhet fra soverommet. Reporter: Celina Morken Vis mer

Paret satte stor pris på vaniljesmaken fra undertøyet.

- Det smakte som om du spiser en kjeks, sier Shellys forlovede til avisa.

Noen gynekologer mener imidlertid at vaniljesmaken er unødvendig. Da produktet først ble lansert på Indiegogo i 2018, var gynekolog Jen Gunter blant dem som var kritiske til selve smakstilsetningen.

I et blogginnlegg skrev hun at hun var genuint gira på ideen med munnsex-truser som beskyttelse, men hun advarte om at «produkter tilsatt lukt, akkurat som Lorals, forsterker den feilaktige troen om at en normal vagina lukter ubehagelig».

- Damer, vi er åpenbart ikke freshe nok til munnsex, med mindre vi har dusjet et millisekund før lepper møter lepper. Eller kanskje vi ikke har stelt oss riktig? Ugh, skrev hun den gangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer