KROPPSSCANNING:  En medarbeider på Manchester flyplass i Manchester demonstrerer hvordan kroppsscanningen fungerer. FOTO: AFP/PAUL ELLIS
KROPPSSCANNING: En medarbeider på Manchester flyplass i Manchester demonstrerer hvordan kroppsscanningen fungerer. FOTO: AFP/PAUL ELLISVis mer

Nå kommer «nakenskanneren» på norske flyplasser

Men du kan reservere deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kroppsskannerne vil redusere bruk av håndsøk og det vil være et valgfritt tilbud til passasjerer, sier samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) til NRK.

I 2010 sa daværende samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) nei til et forsøk med kroppsskanning ved norske flyplasser.

Metoden har vært omstridt, og den er blitt kalt «nakenskanning». Navnet skyldes at maskinene benytter seg av røntgenteknologi og viser tydelige kroppskonturer på en monitor rett ved skanneren.

Nyere modeller benytter seg av såkalte millimeterbølger.

- En kan ikke lagre, oppbevare, kopiere eller skrive ut informasjon fra skanneren. Passasjeren som blir klarert i skanneren skal være anonym. Kroppsskanneren vil heller ikke avsløre kroppskonturer, sier Arnstad.

Kroppsskanning skal være et valgfritt tilbud for de reisende.

- Kroppsskannere er en av flere metoder som brukes for å styrke sikkerhetsnivået, men passasjerer kan reservere seg mot bruk av skanneren, sier samferdselsminister.

EU-kommisjonen har laget et regelverk for kroppsskannere i EU/EØS-området. Det er dette regelverket Norge nå innfører.

Det er opp til lufthavnoperatøren å avgjøre om de vil ha kroppsskannere i sikkerhetskontrollen.

Avinor har tidligere vurdert skannere som er basert på millimeterbølger, som gir konturløse og kjønnsnøytrale bilder. De er svært positive til mindre og nyere modeller som har kommet på markedet.

NTB