Nå kommer nedturen

- Nå må du begynne å ta dine forholdsregler, for den økonomiske nedturen kommer. Det sier professor Victor Normann ved Norges Handelshøyskole, NHH.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Normann er godt fornøyd med at sentralbanksjef Kjell Storvik bruker sin posisjon til å advare politikere og folk flest:

- Storviks misjon er å gjøre oss alle oppmerksom på at det vil komme en nedtur. Vi kan ikke si hvor kraftig nedturen blir, men jo kraftigere oppgangen er nå, jo kraftigere blir nedturen, sier professoren.

Mørk tid

Om to- tre år kan norsk økonomi komme til å gå inn i en mørk periode preget av høyere renter og lavere sysselsetting, mener Norges Bank.

Investeringstakten i norsk industri og næringsliv fortsetter som før i år og neste år. Det fører til at arbeidsmarkedet tømmes for ledige.

Når arbeidskraft blir en mangelvare, går lønningene opp: 5 prosent i år og 6 prosent neste år, lyder sentralbankens prognoser. Jo mer folk tjener, jo mer penger bruker de på hus, biler, båter og andre luksusartikler.
Men de økte lønnsutgiftene fører til at næringslivets inntekter går ned. Så inntreffer det fenomenet økonomene kaller «konjunkturomslag».

Pang

- Det kommer en hendelse, som lavere oljepris, økonomisk krise i Asia eller andre internasjonale forhold. Så kan det si bang, lyder en prognose.

- Så begynner boligprisene å falle. Folk blir usikre. De reduserer sitt forbruk. Den totale etterspørselen synker. Noen bedrifter må permittere deler av arbeidsstokken, mens andre går konkurs. Folk går ut i arbeidsledighet, og får problemer med å betjene sine lån på bolig og bil.

Spørsmålet er hvor kraftig smellen blir. Dersom myndighetene lykkes i å føre en stram finanspolitikk lønnsoppgjørene blir moderate, kan norsk økonomi lande relativt mykt. Men om vi ikke greier å holde styr på utgiftsveksten og lønnsoppgjørene i de to neste åra, kan smellen bli kraftig.