Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kommer Norges først selvkjørende buss. Får ikke kjøre raskere enn 12 km/t

For første gang har Samferdselsdepartementet godkjent en rute for selvkjørende buss i trafikken. Men fortsatt er det mange begrensninger på kjøringen.

SELVKJØRENDE: Det er en buss av denne typen - Easy Mile - som skal trafikkere strekningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SELVKJØRENDE: Det er en buss av denne typen - Easy Mile - som skal trafikkere strekningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er kollektivselskapet Kolumbus i Rogaland som har fått godkjenningen, og den førerløse bussen skal frakte folk til og fra jobb på Forus mellom Sandnes og Stavanger. Ifølge selskapet er det første gang det blir gitt en slik tillatelse i Skandinavia.

Lovverket tillater fortsatt ikke kjøretøy helt uten fører på norsk vei, så det vil til enhver tid være en ansatt om bord som kan trykke på bremsen dersom det skulle oppstå en farlig situasjon.

Samferdselsdepartementet har heller ikke gitt bussen tillatelse til å kjøre i mer enn 12 kilometer i timen. Det legges også en begrensning på seks personer om bord.

Formålet med bussruten er å gjøre det enklere for folk å reise kollektivt til jobb. De selvkjørende bussene skal gå i shuttletrafikk mellom bussholdeplasser og arbeidsplasser i industri- og kontorområdet Forus i grenseområdet mellom Stavanger, Sandnes og Sola. Mellom 40.000 ansatte i 3.500 bedrifter jobber i dette området.

Bussruten skal etter planen starte opp i juni.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media