Nå kommer nyttårsuværet: - Det treffer hele Sør-Norge

Nå kommer nyttårsuværet: - Det treffer hele Sør-Norge

Farevarsel over hele Sør-Norge og Vestlandet. Ber om fyrverkeri-forsiktighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Meteorologisk institutt har i dag sendt ut gult farevarsel for hele Vestland og farevarsel på oransje nivå for Agder, Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark.

Prognosene viser at vinden blir enda kraftige på kvelden nyttårsaften enn først antatt, og uværet vil treffe hele Sør-Norge.

I Trøndelag og på hele Vestlandskysten er det ventet lokale vindkast på opp mot 35 meter per sekund på fra seint mandag kveld og utover 1. nyttårsdag.

Kraftige vindkast

Da snakker vi vindstyrker som kvalifiserer til sterk storm på Vestlandet. Ved Stad i Møre og Romsdal er det allerede observert full til sterk storm mandag ettermiddag.

Det er snakk om svært kraftige vindkast som treffer Norge mandag kveld og utover tirsdag.

- Det er et lavtrykk som ligger øst for Island og beveger seg øst og sørøstover. Det kommer til å ende ved Finland på dagen i morgen. Det fører til mye regn, mildt vær og mye vind, sier statsmeteorolog ved værvarslinga på Vestlandet, Lars Andreas Selberg, til Dagbladet.

Fra Hordaland og nord til Sunnmøre er det farsevarsel for store nedbørsmengder med mellom 50-70 millimeter i løpet av tolv timer i tillegg til de kraftige vindkastene.

- I ettermiddag er det ventet vindøkning. Det kommer til å øke på til stiv til sterk kuling langs kysten rundt midnatt i kveld. Kanskje vil kanskje blåse enda mer i høyfjellet, opp mot liten storm. Videre opp i Møre og Romsdal blåser det mye, sier Selberg.

Treffer hele Sør-Norge

Han omtaler lavtrykket som stort.

- Det er mye vær og det treffer hele Sør-Norge, som får mye vind. Økningen er allerede i gang, sier han.

Flere steder langs kysten er det sendt ut varsel om fare for jordskred i forbindelse med nedbøren, blant annet i Bergen og Trondheim. Også for Trøndelag og Nordland varsles det sterk vind med nedbør som regn og sludd.

Fyrverkeri-forsiktighet

Vinden kan skape andre utfordringer for dem som vil sende opp fyrverkeri.

- Jeg ser for meg at det vil være mer risiko å fyre opp en rakett i stiv kuling. Det er ikke sikkert det er så lurt, og man må uansett tenke seg om, sier statsmeteorologen.

Brannvesenet i Bergen er blant dem som oppfordrer folk til å være ekstra varsomme med fyrverkeriet på grunn av vinden i kveld. Vind og dårlig sikt kan føre til at man får problemer med å se hvor fyrverkeriet havner.

- Vi oppfordrer folk til å være svært forsiktig, og å bruke sunn fornuft. Folk må ta hensyn til at det er sterk vind, sier Knut C. Milde, innsatsleder i Bergen brannvesenet, til Bergens Tidende.

Fest løse gjenstander!

Det oransje farenivået på Østlandet kan også få konsekvenser.

Oransje farevarsel

Meteorologisk institutt opererer med følgende definisjon på oransje farevarsel, som er utstedt på store deler av Østlandet:

«Vi utsteder oransje farevarsel når vi venter at konsekvensene blir omfattende for mange mennesker. Det vil være en reell fare for at liv og verdier kan gå tapt, at veier kan bli stengt og og avganger med båt, fly og annen transport bli kansellert. Du må være forberedt på alvorlige konsekvenser, og bør vurdere om det er forsvarlig å utføre planlagt aktivitet i områdene som er berørt av oransje farevarsel. Du oppfordres i alle tilfeller å utføre tiltak som kan begrense skadeomfanget. Vi kan også utstede oransje farevarsel dersom konsekvensene kan bli ekstreme, men usikkerheten er litt for stor til at vi vil utstede rødt farevarsel. Nærliggende områder vil ofte få gult farevarsel.»

Kilde: Meteorologisk institutt

  • Fra seint mandag kveld er det venta svært kraftige vindkast, 22-25 m/s, i indre strøk av Agder, Telemark og Buskerud. Vinden minker tirsdag kveld.
  • Fra tirsdag Morgon er det venta svært kraftige vindkast, 22-25 m/s, i Hedmark og Oppland. Det er ventet kraftig vind nord for Mjøsa.

Ifølge Yr.no oppfordres det til å feste alle løse gjenstander og unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder.

- Løse gjenstander kan fyke med vinden, trær kan blåse ned. Vinden kan skape problem for strømforsyninga og gjøre det vanskelig å komme fram på veier og jernbane. Det kan få en del konsekvenser, sier statsmeteorolog Per Egil Haga til Yr.no.

Uværet kommet fra Norskehavet og beveger seg nord for oss.

- Det er ikke ekstremvær, men noe en bør være obs på, sier statsmeteorolog Selberg til Dagbladet.

Det er i tillegg gult farenivå på alle fjellovergangene i Sør-Norge, og det fryktes at enkelte av dem kan bli stengt nyttårsaften. Haukelifjell vil sannsynligvis bli stengt fra mandag kveld og til 1. nyttårsdag.

Mildvær

Det sikreste stedet for å få en god utsikt til nyttårsrakettene er på Svalbard, skal en tro værmelderne.

- Nyttårsværet for Svalbard gir gode muligheter for å se raketter i Longyearbyen. Opphold og delvis skyet gir en fin start på 2019, skriver meteorologene på Twitter.

De fleste steder sørpå blir det også varmegrader på årets siste dag.

- Den varmeste nyttårsaften vi har hatt i Norge, var da vi målte 17,7 grader i Tafjord på Sunnmøre i 1972. Til sammenlikning er kulderekorden for nyttårsaften på -51,3 grader fra Karasjok i 1885, skriver Yr på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer