Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kommer opprørerne

I dag skal Charles Taylor frasi seg presidentvervet i Liberia. Det betyr neppe mer fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Charles Taylors medarbeidere jaktet i går på nok drivstoff til generatorene for at presidenten skulle kunne holde en radiosendt avskjedstale til befolkningen.

Omringet av opprørsstyrker fra LURD (Liberians United for Reconciliation and Democracy) som stanser alle hjelpesendinger inn til hovedstaden Monrovia, er det knapphet på mat og drivstoff. Selv presidentboligen er uten strøm, og fire liter bensin koster ca. 250 kroner på svartebørsen.

Kvinnehær

Med hjelp fra både kvinnelige soldater og barnesoldater holder opprørstyrkene Monrovia isolert i påvente av at president Taylor i dag sier fra seg presidentvervet og drar til eksil i Nigeria.

Kvinnesoldater, under ledelse av oberst Black Diamond, holder brua Newbridge i det opprørskontrollerte området nord for Monrovia, mens andre styrker kontrollerer havneområdet og innfartsveiene.

Mat

Jakt på mat, hovedsakelig spiselige blad, er det som opptar befolkningen, og få i Monrovia hadde hørt om Taylors avskjedstale, eller hadde batterier til radioen for å høre presidentens farvel til hans stadig skrumpende «imperium». Opprørsstyrkene kaller nå Taylors territorium for «Den føderale republikk av Monrovia sentrum».

Fredsstyrke

Når Taylor i dag overlater presidentembetet til sin visepresident Moses Blah, håper liberierne at det skal markere slutten på den 14 år lange blodige borgerkrigen. Opprørerne fra LURD godtar imidlertid ikke Blah som ny president, og FN prøver nå å sette sammen en robust fredsstyrke for å sikre ro, lov og orden i landet. Vestafrikanske land har lovet å sende 3250 soldater, mens Bangladesh og Namibia vil sende 5000 soldater. FN mener at dette er altfor lite, og at det er behov for en fredsstyrke på inntil 15000 mann for å klare oppgaven.

<!--BTEK0--> PÅ MARSJ: Kvinnesoldatene som holder brua Newbridge nord for Monrovia, ledes av oberst Black Diamond (i midten med briller). Opprørsstyrkene som kontrollerer innfartsveiene, bruer og havna i Monrovia, venter nå bare på å kunne rykke inn i hovedstaden.