Nå kommer øsregnet

Vurderer å sende ut OBS-varsel for Østlandet, mens Nord-Norge igjen stikker av med det beste været.

MYE REGN: Det strålende sommerværet på Østlandet de siste ukene er nå over for denne gang. I dagene som kommer er det ventet kraftige regnbyger på Østlandet. Foto Christian Roth Christensen / Dagbladet
MYE REGN: Det strålende sommerværet på Østlandet de siste ukene er nå over for denne gang. I dagene som kommer er det ventet kraftige regnbyger på Østlandet. Foto Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - På søndag kan det komme mellom 40 og 60 millimeter nedbør, og det kommer nok en god del i morgen også, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Oslo Elbjørg Moxnes.

Det flotte og rekordvarme sommerværet virker derfor å være over for Østlandet sin del. I hvert fall for dagene som kommer. For i helga kommer kraftig nedbør til å dominere værbildet.

Meteorologisk institutt vurderer fortsatt om de skal sende ut et OBS-varsel angående det kraftige regnværet som er ventet på i helga.

- Jeg tror nok at et OBS-varsel vil komme etter hvert, sier Moxnes.

Det er også varslet lyn og torden i helga som kan fortsette utover mandagen og tirsdagen.

Bedre utover uka På mandag og tirsdag ser det også temmelig vått ut.

- Det ser ikke bra ut på mandag og tirsdag. Det vil komme en del nedbør, en det er fortsatt tidlig å si hvor. Søndag og tirsdag kommer til å bli verst, med potensiale opp mot 60 millimeter nedbør på tirsdag, sier meteorolog Ingrid Bentsen til Dagbladet.

Fra onsdagen derimot vil været forandre seg til det bedre, og vi vil få en periode med sol igjen. Selv om det kan dukke opp noen lokale regnbyger.

- Temperaturen går ned sammen med regnværet, men vil stige igjen fra onsdag. Vi kan få opp under 25 grader mot slutten av neste uke, sier Bentsen.

Det er ikke varslet noe sterk vind på Østlandet i dagene som kommer.

Bedre i vest Det kommer heller ikke til å bli strålende sol på Vestlandet, selv om været ser ut til å bli bedre enn på Østlandet. Det er meldt om litt bygevær i helga sammen med fare for torden.

- I morgen er det varslet kraftige lokale byger, men der det ikke er byger vil det være fint vær. Spesielt nord for Stad, sier vakthavende meteorolog i Bergen Aslaug Skålevik Valved

- Tordenfaren vil vare gjennom helga, med det er også ventet stigende temperaturer med over 20 grader enkelte steder på søndag, sier Valved.

Hun forteller at det kan komme små perioder med glimt av sol visse steder i helga, men at Vestlandet sør for Stad vil være bygepreget på mandag.

- På tirsdag er det potensiale for mye regn i Møre og Romsdal, sier Valved til Dagbladet.

På grunn av usikre prognoser sier meteorologen at det er vanskelig å se hva slags vær Vestlandet kan vente seg mot slutten av uka.

- Det kan bli fint og det kan komme mer nedbør, sier hun.

Sol i Nord Ifølge vakthavende meteorolog i Tromsø Sjur Wergeland er det Nord-Norge som stikker av med det klart beste været i dagene som kommer.

- Været for Nord-Norge under ett kommer til å være høytrykksdominert. På lørdag og søndag vil temperaturene komme opp i rundt 20 grader langs kysten og 25 grader lenger inn i landet, sier han til Dagbladet.

Meteorologen tror heller ikke det vil komme mye regnbyger i de nordligste fylkene våre, noe som vil gi godt vær helt til onsdag.

- På mandag, tirsdag og onsdag ser været fint og varmt ut. Etter det kommer temperaturene til å synke litt på grunn av litt flere regnbyger, sier Wergeland.

Nord-Norge har opplevd strålende sommervær i juli måned, med en rekke varmerekorder. Værstasjoner i alle de tre nordligste fylkene fikk nye varmerekorder.

- Tre værstasjoner i Finnmark, Troms, og 14 i Nordland målte nye maskimale temperaturrekorder i juli. I tillegg hadde vi elleve tropenetter, forteller Wergeland.

SOLA FORSVINNER: I forrige uke var det sol og varme temperaturer over store deler av Østlandet. Nå venter dager med mye regn. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SOLA FORSVINNER: I forrige uke var det sol og varme temperaturer over store deler av Østlandet. Nå venter dager med mye regn. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer