Nå kommer polakkene i flokk

Her går 70 polske arbeidere i tog til politiet for å hente arbeidstillatelse. I dag er de på plass på norske byggeplasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Grytidlig i går morges troppet de 70 arbeiderne fra Szczecin i Nord-Polen opp, rødøyde etter å ha kjørt på skift fra hjemstedet. Natt til i går kom de via ferja i Ystad og til utleiebyrået Adeccos kontor i Oslo sentrum, og gjorde seg klare til siste kjøreetappe for arbeidsplasser i hele Sør-Norge.

I dag - fem dager etter EU-utvidelsen - har de fått på seg overallene og skal være på plass på byggeplasser, fiskeforedlingsbedrifter og slakteri i Oslo, Skien, Trondheim, Gjøvik og Bergen.

FAKTA

Overgangsregler

Det er nå gratis for borgere fra Polen, Ungarn, Tsjekkia, Litauen, Latvia, Estland, Kypros, Slovakia, Slovenia og Malta å søke om oppholdstillatelse i Norge (før kostet det 600 kr).

Norge har innført egne regler for de nye EU-borgerne for å unngå sosial dumping.

Polakker og andre nye EU-borgere må ha et konkret arbeidstilbud om en heltidsjobb som fyller kravene til lønns- og arbeidsvilkår for å få arbeidstillatelse. Og de må ha ferdig utfylt arbeidsavtale.

Reglene gjelder i to år.

Kilde: Utlendingsdirektoratet

- I Polen er det ikke mye arbeid, stotrer Marek Kochaniuk (39) på norsk da vi spør hvorfor han velger å komme til Norge.

I likhet med de andre polakkene har han fått 300 timer på skolebenken for å lære norsk. Men foreløpig er det typiske byggegloser som «forskaling», «tømmermann» og «trehus» som sitter best. Nå skal han til Trondheim for å jobbe på byggeplass. - Dessuten er Norge et fint land med fin natur, fortsetter han.

Femdobler lønna

De 70 polakkene er ansatt av Adecco og blir betalt om lag 120 kroner timen for jobben, som er tarifflønn i Norge for de aller yngste norske håndverkerne.

Men de fleste av dem som kom i går er i 30-40-åra og har flere års erfaring bak seg. De som leier arbeidskraften må betale om lag 250 kroner timen til Adecco. I hjemlandet er lønna 20-30 kroner timen.

250 til er i anmarsj bare til Adecco, blant annet kvinnelige fiskeriarbeidere.

- Føler dere dere velkomne?

- Det er vanskelig å svare på etter 12 timer her. Jeg har vært i Sverige før, og de var svært hyggelige. Jeg håper de er likedan her, forteller Artur Kusawka (37) via tolk.

De sier de vil sende penger hjem til familiene sin i Polen. Der er de mer verdt. En måned i Norge kan være som en årslønn i Polen. Og for arbeidsledige bygningsarbeider er det enda mer verdt.

Er dere redde for å presse ut norske håndverkere?

- Det blir ikke slik at polakker skal presse dem ut, for vi drar tilbake til Polen om tre-fire år. Vi har jo familie. Dessuten er det vanskelig å svare på etter bare én dag her, sier polakkene.

Toget til politiet

I går gikk de 70 mennene i tog til politiet for å hente arbeidstillatelse. Deretter ble skattekortene gjort klare. Denne puljen er kommet til Norge på de nye overgangsreglene som ble innført etter EU-utvidelsen 1. mai, og alle papirer skal være i orden.

Både i Oslo, Drammen og Tønsberg har politiet fått langt større pågang av søknader enn vanlig. Bare i Drammen har de fått inn 215 søknader siden helga.

- Norske entreprenører klarer ikke å skaffe nok folk selv. Dessuten er dette god arbeidskraft. At de ikke er så gode i norsk ennå blir kompensert med innsats. De har god arbeidsmoral, sier divisjonsdirektør Erling Kornkveen i Adecco.

Etter 1. mai var det ikke lenger krav til fagutdanning for å komme til Norge å jobbe som håndverker. Derfor er det blitt enklere å komme hit.

- Nå er det vi gjør blitt mer akseptert. Før ble det sett på som litt på kanten. Men nå er Polen en del av det større Europa, sier Kornkveen til Dagbladet.

Men Adecco frykter at de skal få konkurranse fra polske firmaer som sender folk direkte til Norge på polske lønninger.

Skjer det, vurderer Adecco å danne et eget selskap i Polen som kan gjøre det samme.

HURRA FOR 4. MAI: Grytidlig i går morges kom 70 polakker klare til å arbeide i Norge. I går toget de til politiet i samlet tropp for å hente arbeidstillatelser. Denne puljen er kommet til Norge på de nye overgangsreglene som ble innført etter EU-utvidelsen 1. mai, og alle papirer skal være i orden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer