Nå kommer prissjokket

Rekordlav vannmengde i magasinene og en av de tørreste høstene på 40 år kan gi prissjokk på strøm i løpet av vinteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig håver det offentlige inn 27 milliarder fra kraftnæringen.- Blir vinteren kaldere og tørrere enn normalt, kan vi oppleve prissjokk på strøm, sier senioranalytiker Olav Botnen i Markedskraft til Dagbladet.I øyeblikket er vannmagasinene mindre enn trekvart fulle, mens de på denne tida normalt skal være fylt opp nesten 90 prosent. Tørrest er det på Østlandet og i Agder-fylkene. Dette viser tall fra onsdag forrige uke. Når kraftprodusentene i tillegg selger en tiendepart av strømforsyningen ut av landet, blir norske husholdninger sittende igjen med regninga.

Fyller statskassa

Det offentlige tjener store penger på kraftnæringen. Skatter, avgifter, utbytte og renter på lån til eierne sørget i fjor for å fylle de offentlige pengeskrinene i staten, fylkene og landets kommuner med hele 27 milliarder kroner. Beregningene er gjort av fagbladet Energi. Mer enn halvparten av summen, 14 milliarder kroner, stammer fra oss vanlige forbrukere. Pengene er et resultat av elavgiften og merverdiavgiften vi betaler for strømmen. Resten av pengene er skatter, avgifter og utbytte som selskapene må betale til det offentlige. Prisutsiktene er til å få frysninger av: Landets ledende strømleverandør kjører nå opp prisene til husholdninger med 15-16 prosent. Samtidig har nettleien landet over økt med over 10 prosent i gjennomsnitt fra i fjor til i år.

Tørt og kaldt

Dette har vært en av de tørreste høstene vi har hatt de siste 40 åra, hvis vi regner fra slutten av juli og fram til nå.

<!--BTEK0--> FOR LITE REGN: - Tørken kan forklare over 80 prosent av prisoppgangen, sier senioranalytiker Olav Botnen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer