Krigen i Ukraina:

- Nå kommer reaksjonen fra Nato

Natos planer om utplasseringen av en permanent fullskalastyrke i øst, tolkes som en klar aggresjon i Kreml, tror Russland-ekspert. - At det varsles en ytterligere opptrapping er en farlig sak.

OPPTRAPPING: Nato står klare til å utplassere en fullskalastyrke for å forsvare grensene i øst, opplyser Nato-sjef Jens Stoltenberg. FNI-direktør Iver Neumann mener dagens situasjon er farligere enn den kalde krigen. Video: Dagbladet TV. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nato utarbeider planer for å utplassere en permanent fullskalastyrke på alliansens østflanke, ifølge Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

I et intervju med Sunday Telegraph sier Nato-sjefen at styrken skal være i stand til å stanse en invasjonshær.

- Dette tror jeg vi med sikkerhet kan si at er en klar opptrapping og en støtte til krigen i Ukraina, sier russlandekspert og direktør Iver Neumann ved Fridtjof Nansens Institutt til Dagbladet.

- Hva innebærer dette i praksis?

- Det betyr at Nato vil lagre mer materiell, kanskje sette opp nye baser, samt kjøre på med flere soldater i øst, svarer Neumann.

Han tror det viktigste stedet Nato må ruste opp nå, er det såkalte Suwalki-gapet, som er grenseområdet mellom Litauen i nord og Polen i sør - og som via Hviterussland skiller de baltiske Nato-landene i nord fra de andre Nato-landene i sør.

- Hvis Nato vil trappe opp mest effektivt, bør det skje rundt Suwalki-gapet, sier Neumann.

- Spenning i nord

Norge har ei nesten 20 mil lang grense til Russland i nord. Å ruste opp denne grensa ytterligere nå, synes ikke Neumann er noen god idé.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer