NEDBØR: Meteorologisk Institutt har sendt ut OBS-varsel for Hedmark, Oppland og Buskerud. Der er ventet lokalt store nedbørmengder. Foto: Meteorologisk Institutt
NEDBØR: Meteorologisk Institutt har sendt ut OBS-varsel for Hedmark, Oppland og Buskerud. Der er ventet lokalt store nedbørmengder. Foto: Meteorologisk InstituttVis mer

Nå kommer regnet - før sola gjør comeback

I deler av Sør-Norge kommer det for mange etterlengtede regnet. I Nord-Norge er det fortsatt kaldt og vått.

I Sør-Norge har det nesten ikke kommet en dråpe regn på flere uker. Det har ført til ekstrem høy skogbrannfare og fortvilte bønder som er redde for avlingene sine.

Men i ettermiddag kommer regnet.

Søndag ettermiddag og kveld er det ventet kraftige byger med torden nord i Oppland, Hedmark og vest i Buskerud. Lokalt kan det komme opp mot 10 mm nedbør i timen. Derfor har Meteorologisk institutt sendt ut OBS-varsel for de nevnte områdene.

Kommer det nok?

- I løpet av ettermiddagen, kvelden og natta vil det også komme nedbør sør for Sognefjorden før den trekker vestover, sier Haldis Berge, vakthavende meteorolog i Meteorologisk institutt i Bergen, til Dagbladet.

Regnet ser også ut til å treffe Sørlandet og andre deler av Østlandet, men da som bygenedbør med lokale forskjeller. Ifølge meteorologen ser det ut til at regnet først vil gi seg de fleste steder mandag formiddag.

SILD I TØNNE: I dag ble det målt hele 28,8 grader i Oslo, og titusenvis av mennesker brukte dagen sin på Sørenga. Det er likevel noe de savner. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Skogbrannfareindeksen til Yr har nærmest vært blodrød i hele landet i flere uker. Bare i løpet av 36 dager i mai og juni har det i gjennomsnitt vært 14 branner hver dag. Spørsmålet er om det nå kommer nok nedbør til at man kan avlyse skogbrannfaren.

Da Dagbladet snakket med Meteorologisk institutt forrige uke, ble det opplyst at det bør komme 20 til 30 millimeter med nedbør over en lengre periode, gjerne over 12 timer, om det skal trekke ned i bakken. En kraftig skur på en time vil mest sannsynlig bare renne bort og vil ikke hjelpe.

- For Vestlandet sin del tror jeg ikke det kommer nok. For Østlandet sin del kommer det an på hvor mye som kommer ut av bygene. Man må nok opprettholde faren inntil videre, sier Berge.

Det er ikke hele Sør-Norge som blir rammet av regnbyger søndag. I Trøndelag og Møre og Romsdal er det ventet oppholdsvær, men ettermiddagsbyger i indre og sørlige deler av Trøndelag kan forekomme. Det samme været er ventet mandag.

Fortsatt kaldt og vått i nord

Samtidig som det har vært rekordhøye sommertemperaturer flere steder i Sør-Norge de siste ukene, har det snødd og regnet i Nord-Norge. For eksempel har brøytebilsjåføren Morten Knutsen måttet sove i bilen i flere netter på rad for å brøyte snø - i juni.

Det ser dessverre ut til at møkkaværet i nord fortsetter.

- Områdene nord for Trøndelag vil i løpet av dagen få perioder med regn og yr. Det er derimot ikke ventet så mye vind. Vinden vil ligge på vest- og sørvest, sier Berge og fortsetter:

- Været som de har hatt i nord de siste ukene vil fortsette. Det er en forbigående bedring i nord, men nedbøren som treffer Sør-Norge søndag og mandag ser ut til å forflytte seg nordover.

Gjør comeback

Sola som forsvinner bak regnbygene i Sør-Norge søndag og mandag, ser ut til å få et comeback enkelte steder i løpet av neste uke.

- Tirsdag, onsdag og torsdag ser bra ut, men det er muligheter for ettermiddagsbyger på Sørlandet og Østlandet. På Vestlandet ser det ut til at det kommer inn nedbør, sier Berge ved værvarslinga i Bergen.

Selv om sola er å se på himmelen, vil ikke temperaturene være de samme som har preget Sør-Norge de siste ukene. For eksempel på Østlandet vil temperaturene ligge rundt 20 grader.

- Det blir ikke så varmt som det har vært, selv om det blir ganske bra vær neste uke, sier Haldis Berge.

Også temperaturene ser ut til å være urokkelige i Nord-Norge. I Tromsø er det for eksempel meldt ned mot fire grader tirsdag, og i Bodø vil temperaturene ligge på rundt sju grader. I Kirkenes er det ventet rundt fem grader.