Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik blir været i høstferien:

Nå kommer ruskeværet!

Nå kommer høsten for alvor innover hele landet, slår meteorologen fast. Det blir en regntung start på høstferien for de aller fleste.

REGN: Det blir regn over store deler av landet den neste uka, så finn fram regntøyet før høstferien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REGN: Det blir regn over store deler av landet den neste uka, så finn fram regntøyet før høstferien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det stabile finværet vi har hatt den siste uka må vi se langt etter, når det går mot helg og første høstferieuke. Nå er det nemlig slutt, forteller meteorolog Pernille Borander ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

- Høytrykket som har ligget over oss vil svekkes de neste dagene, og vi kommer til å se spredt nedbør over hele landet, spesielt i Sør-Norge, sier Borander.

Neste uke starter høstferien for mange av oss. Har du planlagt å tilbringe den utendørs, bør du belage deg på å finne fram regntøyet, uansett hvor i landet du bor.

- Det blir en våt og kjølig start på ferien for de aller fleste. Vi kommer ikke til å se det været vi hadde forrige helg, for å si det sånn!

Sludd i nord

I nord starter inngangen til helga med relativt rolige vindforhold og en del regn torsdag, spesielt i Troms og Finnmark. Fredag ser det ut til at nedbøren vil avta, og det kan bli perioder med sol, før regnet kommer tilbake igjen lørdag.

Natt til søndag tar nordavinden med seg kaldere luftmasser, og temperaturen kommer til å synke ned mot null grader i starten av neste uke.

Det kan bety nedbør i form av sludd fra søndag, og ut i starten av neste uke.

- Det blir en kjølig start på ferien, ikke akkurat noen «indian summer», sier meteorologen.

Hun vil likevel kåre Nord-Norge som ukas værvinner, i hvert fall til og med lørdag. De andre landsdelene kan nemlig vente seg langt mer nedbør.

OVERSVØMMELSE: Tirsdag ble deler av Toten rammet av kraftig nedbør. Politiet sier til Dagbladet at det anslagsvis er snakk om skader for flere millioner kroner som følge av regnet. Video: Espen Madsen Vis mer

Mildt i Midt-Norge

Trøndelag og Møre og Romsdal får lite vind og pent vær torsdag, med temperaturer opp mot 15 grader.

Fredag skal vinden øke til sørøstlig liten kuling utsatte steder, og det kan komme noe regn enkelte steder, spesielt i sør. Temperaturene vil synke litt, ned mot ti grader.

- I helga ser ut som nedbøren skal holde seg unna. Det blir stort sett lite vind, og kanskje et solglimt, sier Borander.

Vinden skal imidlertid øke søndag. Da kommer nedbøren også hit, men Midt-Norge slipper unna sluddbygene vi kommer til å se i nord.

Mandag faller temperaturene ytterligere, og man kan vente seg ned mot seks grader i starten av første høstferieuka.

I fjellet er det ventet minusgrader, men ifølge prognosene kommer det ingen snøbyger. Instituttet har foreløpig ikke sendt ut noen farevarsler, men følger nøye med på utviklinga når nordavinden slår inn, forsikrer Borander.

- Vi oppfordrer folk til å følge med på kjøreforholdene, spesielt der det ventes sludd og temperaturfall.

UVÆR: To mennesker er bekreftet omkommet etter kraftig nedbør over sørkysten av Spania. Video: Avamet. Reporter: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Regnbyger i sør

Sør-Norge trekker det korteste strået, skal vi tro prognosene. I løpet av torsdagen kommer et lavtrykk innover vest- og Sørlandet, og drar med seg både vind og regn over hele den sørlige delen av landet.

Agder, Telemark og Vestfold kan vente seg de kraftigste regnbygene, med mellom 40 og 50 millimeter fra torsdag kveld til fredag kveld. For resten av landsdelen skal det komme 10 til 20 millimeter i samme periode.

- Det blir ikke i nærheten av den høststormen vi hadde for noen uker siden, men de fleste i Sør-Norge må regne med litt regn fredag, sier Borander.

Vinden vil også ta seg opp utover torsdagen, opp i stiv kuling flere steder.

- Rogaland-kysten kan få enda mer, og det blir også en del vind i fjellet. Fredag kommer vinden inn over Hordaland og Skagerak, så østlandskysten kan vente seg litt vind fredag.

Lavtrykket vil svekkes relativt kjapt, ifølge Borander, men landsdelen vil fortsatt være preget av spredte regnbyger gjennom helga.

- Seint søndag kveld vil nordavinden gjøre seg gjeldende også her, spesielt på vestlandet. Da kommer det stiv kuling fra nord.

Temperaturene vil ligge på rundt 16 grader torsdag og fredag, og holde seg ganske greit på østlandet gjennom helga. På vestlandet vil de synke ned mot ti grader.

Når nordavinden gjør seg gjeldende i starten av neste uke, vil temperaturene synke under ti grader over hele landsdelen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling