Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brannen i London

- Nå kommer sinnet

Dødstallene er oppjustert til 30 etter branntragedien som rammet Grenfell Tower. «En skam», «Sorg blir til sinne» og «Kriminelt». Det er noen av ordene britiske aviser tar i bruk to dager etter tragedien.

UTBRENT: Minst 12 døde som følge av brannen i Grenfell Tower - en høyblokk i North Kensington. Samtidig varsler brannvesenet at det er usannsynlig at de finner flere overlevende. Foto: AFP PHOTO / Tolga AKMEN/NTB Scanpix
UTBRENT: Minst 12 døde som følge av brannen i Grenfell Tower - en høyblokk i North Kensington. Samtidig varsler brannvesenet at det er usannsynlig at de finner flere overlevende. Foto: AFP PHOTO / Tolga AKMEN/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tallet på omkomne etter brannen i Grenfell Tower i London er oppjustert til 30. Det er forventet at tallet vil fortsette å stige. Det bekreftet politisjef Stuart Cundy i London-politiet under en pressekonferanse fredag.

Politiet opplyser videre at de ikke har funnet bevis for at brannen var påsatt.

Fredag morgen våknet britene opp til følgende budskap i krigstyper på forsida forsida av The Sun:

«Nå kommer sinnet».

Avisa er en av flere britiske tabloider som varsler et voldsomt oppgjør etter at minst 30 mennesker mistet livet under onsdagens brann i Grenfell Tower.

- En skam for landet vårt

Under overskriften «Sorg blir til sinne» omtaler The Telegraph det store behovet for svar etter tragedien.

Samtidig beskriver The Mirror en utviklinger der kommunale boliger i Storbritannia ikke er blitt fulgt opp.

- En skam for landet vårt som nå kan ha krevd over 100 menneskeliv, skriver avisa i artikkelen «Kriminelt».

Forutså katastrofen

The Mirrors artikkel tar for seg standarden på landets sosialboliger. Den nå nedbrente boligblokka i North Kensington rommet 120 av disse.

En beboerorganisasjon varslet gjentatte ganger om feilkoblinger og brannfare, blant annet på en blogg der de beskrev et branntilløp tilbake i 2013.

Likevel gikk det galt - bare ett år etter at blokka ble renovert for en sum tilsvarende over 100 millioner kroner.

- Alle våre advarsler falt for døve ører, og vi forutså katastrofen som om den var uungåelig, Det var bare et spørsmål om tid, skrev bloggens forfatter kort tid etterpå brannen som nå skal etterforskes av Scotland Yard.

STERKE SCENER: I natt ble flere beboere i høyblokka observert ved vinduene sine. Her vifter blant annet en person med en hvit håndduk. Video: AP Vis mer

Lover nøye etterforskning

Statsminister Theresa May har lovet at denne etterforskningen skal bli grundig.

Blokka manglet, ifølge The Telegraph, både sprinkler og alternative fluktveier enn hovedtrappa. I tillegg har branneksperter slått fast at byggets fasadeplater bidro til brannens voldsomme styrke.

Lignende plater finnes landet over, noe eksperter har advart om over lengre tid. De har også advart mot den dårlige standarden som mange av Storbritannias sosialblokker har.

Denne standarden ønsker over 100 000 mennesker å heve, ifølge en underskriftskampanje på nett.

- Forventer rettferdighet

Arrangørene bak Facebook-arrangementet Justice for Grenfell vil også ha endringer. Administratorene til sida har satt i gang en aksjon som starter klokka 18.00 i dag.

Da ventes rundt 1700 demonstranter.

- Vi fortjener rettferdighet. Vi krever svar, står det i beskrivelsene på arrangementet som angivelig støttes av blant annet Grenfell Action Group, Defend Coucil Housing og Kensington and Chelsea Momentum.

Hele Norges coronakart