Nå kommer slankepillen som gjør deg mett og lett

Tilsynelatende uten farlige bivirkninger. Lovende resultater etter forsøk på over 3000 overvektige.

NY SLANKEPILLE: Amerikanske forskere mener de har utviklet et trygt og godt middel for vektreduksjon. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly
NY SLANKEPILLE: Amerikanske forskere mener de har utviklet et trygt og godt middel for vektreduksjon. Foto: REUTERS/Finbarr O'ReillyVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): En helt ny type slankepille, Lorcaserin, har potensial til å bli et effektivt våpen i kampen mot fedme og overvekt, skriver Videnskab.dk. Og den ser så langt ut til å være fri for alvorlige bivirkninger.

Gode resultater Amerikanske forskere har utviklet pillen som er testet på mennesker i et omfattende forsøk med lovende resultater.

Pillen stimulerer de såkalte serotoninreseptorene i hjernen, som blant annet spiller en avgjørende rolle i appetittreguleringen og virker ved å gi en større metthet, slik at pasienten automatisk spiser mindre, skriver Forskning.no i dag.

Legemiddelet Lorcaserin er utviklet ved Translational Research Institute for Metabolism and Diabetes i Winter Park, Florida, og er sponset av et farmasøytisk selskap, Arena Pharmaceuticals.

3182 fete eller overvektige ble gitt slankepillen eller juksemedisin (placebo) to ganger om dagen i ett år. Samtidig mosjonerte de og fulgte en diett.

Ved utgangen av året hadde 48 prosent av forsøkspersonene gått ned fem prosent eller mer av kroppsvekten, eller et gjennomsnittlig vekttap på ti kilo. Bare 20 prosent av pasientene som fikk juksemedisin gikk ned tilsvarende mye i vekt.

Etter det første året ble det trukket lodd om de som hadde fått slankepillen skulle få fortsette med medikamentet eller bli gitt placebo. De som fikk den virkelige medisinen viste seg bedre skikket til å holde vekta nede.

Forsøksresultatene er nylig publisert i tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Ikke mest effektiv Den nye slankepillen kan ikke konkurrere med de mest effektive vektreduserende midlene på markedet, men har en soleklar fordel i at den ikke synes å ha noen alvorlige bivirkninger. Foruten lett hodepine og litt svimmelhet, er det ikke rapportert uheldige bieffekter.

Ifølge Forskning.no har forskernes resultater gjennomgått en omfattende fagfellevurdering, utført av rekke av verdens ledende fedmeforskere. Én av dem er overlege Arne Astrup fra Institutt for Human Ernæring, Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Han ble bedt om å skrive en leder til New England Journal of Medicine om slankemiddelets effekt i forhold til eksisterende slankemidler, og mener at slankepillen er bedre enn de midlene som finnes på markedet i dag.

— Når man vurderer et legemiddel som gir vekttap, må man hele tiden sette det opp mot bivirkningene. Det er klart at det finnes mange stoffer på markedet, eller under utvikling, som gir et større vekttap enn dette medikamentet, men de gir også mange flere bivirkninger, sier Astrup.

Legemiddelfirmaet har sendt inn søknad til amerikanske helsemyndigheter (FDA) om å få markedsføre den nye slankepillen. Går det i boks, vil firmaet trolig også sende en søknad til det europeiske legemiddelverket.

- Trenger flere fedmemedisiner Leder Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst på Sykehuset i Vestfold mener det ikke er dokumentert godt nok at den nye slankepillen ikke kan gi alvorlige bivirkninger.

- Jeg håper at denne fedmemedisinen blir et fint tilskudd i behandlingen av overvekt, men det er for tidlig å si, sier han til Dagbladet.

Hjemesæth påpeker at flere tidligere slankepiller, som i likhet med denne har stimulert serotoninreseptorene i hjernen, er blitt trukket fra markedet på grunn av alvorlige psykiske- og hjertemedisinske bivirkninger.

- Denne pillen er mer selektiv og skal ikke gå ut over hjerteklaffene, men man er nødt til å se det over flere år for å kunne fastslå det, sier Jøran Hjelmesæth.

Fedmeforskeren hadde også gjerne sett at den nye pillen var mer effektiv.

- Den er ikke mer effektiv enn det eneste middelet vi har igjen på markedet i Norge, Xenical, som allerede er dokumentert trygg. Men viser det seg at Lorcaserin også er trygg, så er det veldig interessant. Vi trenger flere fedmemedisiner i verktøykassa, sier Hjelmesæth.