Nå kommer snøen til fjelltoppene

Skal du kjøre over fjellovergangene, er det lurt å legge om til vinterdekk. 

SNØ: Det er meldt snø på de høyeste fjelltoppene i landet, men det er også ventet snø på noen av fjellovergangene. Foto: NTB scanpix
SNØ: Det er meldt snø på de høyeste fjelltoppene i landet, men det er også ventet snø på noen av fjellovergangene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Er du klar for ski og snø? Da kan du dra rett til fjells denne uka.

Restene av uværet Karl treffer nå nemlg fjelltoppene på fjellene på Vestlandet - og Nord-Vestlandet.

- Det blir kjøligere luft utover uka, og kanskje spesielt mot helga vil det komme snø, sier Arnstein Tjøstheim, meteorolog ved værvarslinga på Vestlandet, til Dagbladet.

Karl herjet fra seg på store deler av Sør-Norge i natt. På Vestlandet var det tirsdag ettermiddag sørlig liten storm på kysten og i fjellet, før det på kvelden dreide over til sørvest, kortvarig full storm ved Stad, skriver NTB. De skriver videre at den verste vinden vil ha gitt seg i Trøndelag vonsdag kveld, men før det er det ventet opp i liten kuling fra vest på utsatte steder.

Minusgrader

Natt til torsdag synker temperaturen, men man må høyt opp for å nå snøen. Det meste av snøen vil legge seg rundt 1000 meter over havet.

Rundt 10 til 20 cm nedbør vil komme i løpet av uka og i helga. På de høyeste toppene kan det komme mer.

Dersom du skal kjøre over fjellovergangene i helga kan det være lurt å legge om til vinterdekk. Det er ventet at det også vil komme snø der også.

- Folk må sko seg til føre og folk må følge med på værmeldinga, sier Gry Solli, trafikkoperatør i Statens Vegvesen.

Temperaturen på fjellet vil ligge fra rundt 0 til - 5 grader, men temperaturen kan synke ytterligere.

- Dersom det blir vindstille og klart vær, blir det enda kaldere, og da kan det komme mer snø, sier Tjøstheim.

Legg om til vinterdekk

Ifølge nettsiden Fri Flyts eget snøvarsel skal det komme opp til 80 cm snø på de aller høyeste toppene, som Snønipa i Jølster. Ifølge nettstedet skal det også komme rundt 30 cm snø i Jotunheimen.

- Sør i Sør-Norge vil man få mindre nedbør, men de andre overgangene, særlig på Vestlandet vil få snø i løpet av helga, sier Tjøstheim ved værvarslinga i Bergen.

Storm-meteorolog Olav Krogsæter tror at noen overganger vil bli stengt.

- Med så mye nedbør som vi har i vente kan det kan legge seg store mengder snø i fjellet, og jeg blir ikke forundret om noen av fjellovegangene blir stengt, sier han til Fri Flyt.

Karls herjinger:

I Bergen ble Kalfarveien stengt tirsdag kveld fordi et tre måtte fjernes fra kjøreledningene til en trolleybuss, opplyser politiet i Hordaland. Ved Notodden blåste et tre ned og sperret delvis E134 mellom Jerpetjønn og Elgsjø, ifølge politiet i Telemark. Og ved Kvelde i Vestfold måtte brannvesenet fjerne et tre som var falt over veien. I Oslo rykket både brannvesenet, Vegvesenet og politiet ut da et tre delvis sperret kollektivfeltet på E18 ved Frognerstranda.

Gjøvikbanen ble stengt i et par timer mellom Nittedal og Grua etter at et tre falt over kjøreledningen ved Hakadal. Klokken 1.45 opplyser Jernbaneverket at kjøreledningen er reparert og at togene igjen kan kjøre som normalt.

På Agder melder politiet om trær som blåste over veiene i Vennesla, Arendal og flere andre steder. I tillegg ble et partytelt tatt av vinden i Grimstad.

I Kristiansand røsket uværet løs en seilbåt fra gjestehavna, melder NRK. Redningsskøyta Ægir fikk kontroll på båten.

Sterkest vind på Gaustatoppen

I Hordaland er fylkesvei 7 stengt mellom Nordheimsund og Granvin på grunn av ras. Veien blir tidligst åpnet igjen onsdag, opplyser Statens vegvesen.

Den sterkeste middelvinden målt fram til klokka 20 tirsdag var ved Gaustatoppen i Telemark, ifølge Meteorologisk institutt. Der ble det målt 26,1 meter per sekund. Så fulgte Kråkenes og Jølster-Kvamsfjell – begge i Sogn og Fjordane – med henholdsvis 25,7 og 24,7 sekundmeter.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer