SNØ: Det er meldt snø på de høyeste fjelltoppene i landet, men det er også ventet snø på noen av fjellovergangene. Foto: NTB scanpix
SNØ: Det er meldt snø på de høyeste fjelltoppene i landet, men det er også ventet snø på noen av fjellovergangene. Foto: NTB scanpixVis mer

Nå kommer snøen til fjelltoppene

Skal du kjøre over fjellovergangene, er det lurt å legge om til vinterdekk. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Er du klar for ski og snø? Da kan du dra rett til fjells denne uka.

Restene av uværet Karl treffer nå nemlg fjelltoppene på fjellene på Vestlandet - og Nord-Vestlandet.

- Det blir kjøligere luft utover uka, og kanskje spesielt mot helga vil det komme snø, sier Arnstein Tjøstheim, meteorolog ved værvarslinga på Vestlandet, til Dagbladet.

Karl herjet fra seg på store deler av Sør-Norge i natt. På Vestlandet var det tirsdag ettermiddag sørlig liten storm på kysten og i fjellet, før det på kvelden dreide over til sørvest, kortvarig full storm ved Stad, skriver NTB. De skriver videre at den verste vinden vil ha gitt seg i Trøndelag vonsdag kveld, men før det er det ventet opp i liten kuling fra vest på utsatte steder.

Minusgrader

Natt til torsdag synker temperaturen, men man må høyt opp for å nå snøen. Det meste av snøen vil legge seg rundt 1000 meter over havet.

Rundt 10 til 20 cm nedbør vil komme i løpet av uka og i helga. På de høyeste toppene kan det komme mer.

Dersom du skal kjøre over fjellovergangene i helga kan det være lurt å legge om til vinterdekk. Det er ventet at det også vil komme snø der også.

- Folk må sko seg til føre og folk må følge med på værmeldinga, sier Gry Solli, trafikkoperatør i Statens Vegvesen.

Temperaturen på fjellet vil ligge fra rundt 0 til - 5 grader, men temperaturen kan synke ytterligere.

- Dersom det blir vindstille og klart vær, blir det enda kaldere, og da kan det komme mer snø, sier Tjøstheim.

Legg om til vinterdekk

Ifølge nettsiden Fri Flyts eget snøvarsel skal det komme opp til 80 cm snø på de aller høyeste toppene, som Snønipa i Jølster. Ifølge nettstedet skal det også komme rundt 30 cm snø i Jotunheimen.

- Sør i Sør-Norge vil man få mindre nedbør, men de andre overgangene, særlig på Vestlandet vil få snø i løpet av helga, sier Tjøstheim ved værvarslinga i Bergen.

Storm-meteorolog Olav Krogsæter tror at noen overganger vil bli stengt.

- Med så mye nedbør som vi har i vente kan det kan legge seg store mengder snø i fjellet, og jeg blir ikke forundret om noen av fjellovegangene blir stengt, sier han til Fri Flyt.