Nå kommer sola

Fra i dag klokken 08.04 går det mot lysere tider igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi på den nordlige halvkule har i dag, mandag 22. desember, årets mørkeste dag - vintersolverv. Dagen i dag er 13 timer kortere enn ved sommersolverv i juni.

En skikkelig blåmandag, med andre ord. Men det kommer seg. Fra klokken 08.04 i dag blir det sakte men sikkert lysere. I Oslo blir dagen ni minutter lenger fram til nyttår, i Trondheim 12 minutter lenger. 15. januar kan solen igjen sees i Tromsø.

Skeiv klode

Mange tror at vinteren her i nord skyldes at sola er lenger borte fra jorda enn om sommeren. Dette er ikke riktig. Jorda er faktisk nærmest sola i begynnelsen av januar.

Jordas årstider skyldes derimot at jorda heller. Om sommeren heller den nordlige halvkule mot sola, mens nå om vinteren vender den bort fra sola.

Jorda heller 23,5 grader mot jordens ekvatorplan. Derfor får vi årstider og mørketid. Hvis ikke solen hadde bikket slik, ville vi hatt samme årstid hele året.

VINTERSOL: Fordi jorden bikker med 23,4 grader får vi årstider og forskjellig antall soltimer i døgnet.
NYTER SOLA: Det tikker sakte mot lysere tider. Ved sommersolverv har folk i Oslo 13 flere soltimer enn i dag ved vintersolverv.