Sommer:  Det kan bli 30 grader i deler av landet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Sommer: Det kan bli 30 grader i deler av landet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Nå kommer sommeren!

Det kan bli 30 grader i deler av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Værgudene har vært sparsommelige på sol og varme så langt i sommer, men nå snur det. Flere steder i landet kan det bli opp mot 30 grader i løpet av neste uke.

- Utover i neste uke bygger det seg opp et høytrykk over våre områder. Så nå kommer sommeren, i hvert fall til de fleste av oss, sier vakthavende meteorolog ved Metrologisk institutt, Per Egil Haga.

Hele landet, med unntak av Troms og Finnmark kan vente seg varmt og fint vær i løpet av neste uke.

Variert de neste dagene - Høytrykket ligger litt for langt sør for de nordligste områdene. For Nordland sin del ser det heller ikke ut av godværet skal vare så lenge. Men de får en liten smak på det, sier Haga.

I de nærmeste dagene blir været variert, men så stabiliserer luftmassene over Skandinavia seg. Da er det bare å finne frem solbrillene.

- Ut i neste uke er det svært gode utsikter for sol og varme. Det gjelder særlig sør for Stad og Dovre. I indre strøk kan gradestokken vise opp mot 30 grader, i følge Haga.

Luftstrømmer En sterk luftstrøm i øvre delen av troposfæren har hindret sommervær fra sydligere strøk i å nå oss, og ført til det kalde sommerværet så lang i år. Nå har strømmen flyttet seg.

- Det stemmer at vi har ligget på den kalde siden av polarfronten til nå. Men nå ser det ut til at den legger seg litt mer gunstig for vår del. Da når den varmere luften lettere opp til oss nordboere, forklarer Haga.