Kan bli 25 grader:

Nå kommer sommeren

Det er meldt sol og temperaturer over 20 grader flere steder i landet: - Nesten som bestilt, sier meteorologen.

SKIFTE: Etter at regjeringen nylig åpnet opp for skjenking i landet, så følger godværet etter. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
SKIFTE: Etter at regjeringen nylig åpnet opp for skjenking i landet, så følger godværet etter. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en særdeles kjølig mai måned, går det endelig mot varmere dager i store deler av landet. Dette skjer samtidig som at regjeringen letter på de nasjonale tiltakene og starter trinn 2 av gjenåpningsplanen av Norge.

- Det er nesten som bestilt, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt.

Han sier det har vært en skuffende pinse på Sør- og Østlandet, men at det skal snu i løpet av uka.

- Onsdag blir fuktig, men fra torsdag av blir det bedre, og helgen blir bedre enn man har hatt på lenge. Det er etterlengtet for flere.

GRADVIS GJENÅPNING: Statsminister Erna Solberg om de nye tiltakene som skal gjelder fra 16. april. Video: Regjeringen Vis mer

Det beste pinseværet har vært i Troms, Nordland og ned mot Møre og Romsdal, noe som meteorologen sier fremdeles vises i dag. Dette høytrykket beveger seg sør- og østover, hvor det er ventet sol og temperaturer godt over 20 grader flere steder i landet når helgen kommer.

- Når det blir bra vær i Sør-Norge, så kommer det ofte litt skyer i nord, sier meteorologen.

Flest soltimer

Selv om det er meldt høyest temperaturer på Sør- og Østlandet, er det likevel Midt-Norge som stikker av med seieren når det kommer til flest soltimer i uka sett under ett.

- Vestlandet får også en fin uke. De får nesten ikke nedbør og en god del sol, så de har også fine dager i vente med temperaturer på mellom 15-20 grader.

Likevel er han tydelig på at det er søndag som ligger an til å bli den aller varmeste dagen hittil i år. Noen steder på Sør- og Østlandet er kanskje heldige nok til å oppleve at gradestokken når 25 grader.

- Det blir nok den varmeste helgen så langt, i tillegg til søndag blir fredag og lørdag også bra. Det er små nyanser og det avhenger av skydekket, fortsetter han.

Selv om sommertemperaturene er i anmarsj, blir det likevel kjølig for de mest badelystne.

TABBE: Midt i en dirketesending går det galt for meteorolog Jennifer McDermed. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: KameraOne/Fox9 Vis mer

- Jeg har sett flere som bader, men det er ikke så høye temperaturer å skryte av ennå. Det er nok kjølig og noen vil nok derfor vente litt.

Han nevner at temperaturen i vannet ligger på rundt 12 grader i Oslo, men tilføyer at dette kan endre seg i takt med at sola kommer.

Kjøligere enn normalt

- Nå har mai måned vært kjøligere enn normalt. Det er vel ingen som har hatt en veldig varm vår. I fjor var det varmere på starten av sesongen, men da var også pinsen litt seinere enn i år.

Meteorologen sier at juni var den varmeste måneden i fjor, men at prognosene ikke nødvendigvis tilsier en like varm måned i år. Likevel går det mot en normal juli, som også vanligvis er den varmeste måneden.

- Sommeren er litt seint ute, sier Walløe.

Selv om det i stor grad er Sør- og Østlandet som stikker av med de beste sommertemperaturene, så har meteorologen en liten trøst til de som befinner seg lengst nord i landet.

- Det blir dessverre ikke like fint i Nord-Norge, men de har hatt det finest i pinsa. I Øst-Finnmark falt det snø for bare to dager siden, men det ser ikke ut til å bli mer vinter eller snø der i dagene framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer