KALDT I ELVA: Fra Drammenselva tidligere i vinter, da gradestokken viste minus 11. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KALDT I ELVA: Fra Drammenselva tidligere i vinter, da gradestokken viste minus 11. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Nå kommer sprengkulda tilbake

Vinteren er langt fra over ennå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I store deler av Sør-Norge har gradestokken vist plussgrader en god stund nå. Følgen er at snøen har smeltet og veiene er bare. Mange hadde nok håpet eller trodd at det skulle vare, men den gang ei:

Mot helga synker temperaturen i hele landsdelen; ifølge Meteorologisk institutts langtidsvarsel kan Oslo-folk belage seg på minus 11 grader lørdag. Tendensen er den samme for Trondheim, Bergen, Kristiansand og Stavanger.

Nordavind Vakthavende meteorolog Frode Håvik Korneliussen ved StormGeo bekrefter at vi igjen går kaldere tider i møte.

- Det blir gradvis kaldere allerede torsdag. Det skyldes et høytrykk i Norskehavet som gir nordavind i hele landet, sier han til Dagbladet.

Korneliussen understreker at høytrykket også gir flotte forhold i fjellet, siden det gir oppholdsvær og lite vind. I tillegg er skredfaren mindre ved kaldt vær.

- Det blir nokså fint og kaldt til og med lørdag. Søndag er det noe større risiko for snø på Sørøstlandet, og temperaturen stiger litt igjen, opplyser han.

- Helt normalt - Er det normalt at det plutselig blir så mye kaldere midt i februar?

- At vi får en dropp nå, er helt normalt. Februar er som regel den kaldeste måneden i Sør-Norge, forklarer meteorologen - som også opplyser at det slett ikke er uvanlig med vekselvis varmt og kaldt vær i samme måned.

- Det har vært ustabilt i det siste. Det skyldes at lavtrykk fra vest i havet trekker varm sønnavind foran seg når de kommer inn over land. Når de har passert oss og ligger over Sverige og Russland, trekker de med seg kald nordavind på baksida, forklarer han.

Varmere igjen Meteorologen opplyser at vi kan vente oss nettopp et slikt scenario utover i neste uke.

- Fra onsdag eller torsdag kommer nye lavtrykk fra vest og gir sønnavind og plussgrader, sier han.

- Når kan vi forvente at vi får stabilt varmt vær med plussgrader? Mot slutten av perioden nærmer vi oss jo vårmåneden mars.

- Det er mindre sjanse for kulde i mars. På den annen side har vi gjentatte ganger sett seinvinterskulde også da, sier StormGeo-meteorolog Frode Håvik Korneliussen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram