Spania:

Nå kommer stormen i ferieparadiset

Årets vinter i Europa har vært usedvanlig mild; land etter land har meldt om varmerekorder. Nå snur det.

FAREVARSLER: Denne uka er det sendt ut flere farevarsler i deler av Spania. Foto: Meteoalarm
FAREVARSLER: Denne uka er det sendt ut flere farevarsler i deler av Spania. Foto: Meteoalarm Vis mer
Publisert

Rett over nyttår opplevde deler av Spania temperaturer på over 25 grader, og i Polens hovedstad Warszawa viste gradestokken nærmere 19 grader.

Også i Nederland, Liechtenstein, Litauen, Latvia, Tsjekkia, Danmark og Belarus er det registrert rekordhøye temperaturer denne måneden, og det samme er tilfelle i deler av Tyskland og Frankrike. Det viser en oversikt fra The Economist.

Nå ser det ut til å snu.

Mandag var det mye vind, regn og snø i Spania som følge av stormen Gérard. Ifølge den spanske avisa El País vil stormen herje som verst tirsdag og onsdag - samtidig som Fien, enda en storm, er på vei.

Statsmeteorolog Rubén del Campo forklarer overfor avisa at Fien vil føre til intens vind fra nord og nordvest i landet. Hele Spania, bortsett fra Kanariøyene og Extremadura, er derfor i beredskap.

Stormfull vind

Mandag fikk byen Huesca over 40 centimeter snø, og bølgene i havnebyen La Coruña var opptil ni meter høye.

I dag vil det komme rikelige mengder med regn i flere av landets nordlige regioner, spesielt Cantabria og Galicia. Byer som Vitoria, Pamplona, Burgos, Ávila og Segovia venter over 30 centimeter med snø.

I tillegg til regn og snø, vil den sterke og stormfulle vinden fortsette å herje i kveld. Ifølge den spanske avisa vil temperaturene begynne å synke utover ettermiddagen i dag.

- Onsdag blir en kald dag med makstemperaturer på fem minusgrader i den nordlige halvdelen av landet, og ti grader i den sørlige halvdelen, sier den spanske meteorologen til avisa og påpeker at stormen vil bli forsterket.

REDDES: En amerikansk stuntmann filmet da han måtte reddes ned fra Reinebringen i Lofoten. Reporter: Anabelle Bruun / Video: Ryan Monolopolys. Vis mer

20-35 centimeter på 24 timer

Statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, Bina Stabell, forteller at det er ulike snømengder rundt omkring i Spania.

- Spania har gitt ut farevarsler for ulike farenivåer, både for vind og snø. Det ser ikke ut som at det er så mye mengder med snø i landet, men enkelte steder som ligger opp i høyden kan få rundt 20-35 centimeter på 24 timer, sier Stabell til Dagbladet.

Ifølge statsmeteorologen tyder prognosene på at det kan komme et nytt lavtrykk inn mot Spania i løpet av torsdag, som også kan gi en del nedbør.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer