Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kommer stormen og regnet

Her er de ferske værprognosene for julaften og kvelden før kvelden.

 MER VIND:  Slik så det ut i Sandefjord etter stormen tidligere i desember. Nå kommer det en ny runde med kraftig vind over hele landet. 
Foto: Lasse Ljung / Nyhetsfoto.no
MER VIND: Slik så det ut i Sandefjord etter stormen tidligere i desember. Nå kommer det en ny runde med kraftig vind over hele landet. Foto: Lasse Ljung / Nyhetsfoto.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteorologisk institutt kan klokka 11 i dag presentere de ferskeste prognosene for været lillejulaften og julaften.

Som ventet må vi forberede oss på sterk vind, storm og kraftig regnvær over det meste av landet.

Meteorologisk institutt har sendt ut såkalt Obs-vasler, som er varslingsnivået under ekstremvarsel, for så å si alle fylker, men verst rammes Sør-Norge både når det gjelder regn og vind.

Uværet vil være over oss allerede fra i kveld, lille julaften.

Mye regn - I hele Sør-Norge vil det komme mye nedbør. Spesielt i  Rogaland, Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus er det ventet lokalt mye nedbør på julaften, sier vakthavende meteorolog Mariann Foss ved meteorologisk institutt.

Også i Buskerud, Opland og Hedmark vil det bli vått, men her ikke så mye at obs-varslene tas i bruk for disse fylkene.

Bygevær, og da som regn helt opp til 1000 meter over havet, vil det være også på Vestlandet og i Nord-Norge i dag, men da som sprede byger.

Nord for Stadt og Dovre blir det lite nedbør på julaften. Vinden rammer derimot også i de nordligste fylkene.

Vind over hele landet - Det blir mye vind i hele landet, også i Nord-Norge, sier Mariann Foss.

Værvarslerne venter liten til full storm i fjellet i hele Sør-Norge, og opp mot liten storm i korte perioder i Nord-Norge utsatte steder både i fjellet og i lavlandet.

Også i lavlandet vil det bli kraftig vind i hele Norge.

- I hele Østafjells-område, fra Agder oh Telemark og over hele Østlandet,  er det stort sett ventet frisk bris og periodevis kuling i lavlandet, og kuling i lengre perioder utsatte steder. Hardest er vinden ventet å ramme Trøndelag. Her er det varslet full storm fra sør også på værutsatte steder i lavlandet.

Uværet, både det som kommer i form av vind, og nedbøren, starter på Sørlandet i kveld og sprer seg nordover i løpet av natta.

- Det varer til et godt stykke ut på ettermiddagen på julaften, men avtar gradvis ut mot kvelden, sier meteorologen.

Advarer mot vanskelige kjøreforhold I sør vil temperaturene ligge mellom 7-8 grader. I nord blir det noe kaldere, men også her over null mange steder. Meteorologen gjentar derfor advarselen om vanskelige kjøreforhold.

- Det er gjerne på dagtid julaften at folk skal ut å kjøre. Det kan bli glatt når det kommer regn der det ligger snø, eller går over til nullføre, advarer hun.

Ikke snø i vente Heller ikke resten av høytiden er det julevær i vente.

- Nå kommer denne stormen i dag og i morgen. På fredag kommer det en runde til, men ikke så sterk. Da blir det mest på kysten at det blir litt storm. Etter dette roer det seg vindmessig. Men det er ikke oppløftende med tanke på snø i sør hvor det ikke er snø nå. Temperaturene vipper rundt null, hovedsakelig på plussiden. Den lille nedbøren som er varslet kommer når det er plussgrader, og da blir det regn, sier langtidsmeteorolog Nina Larsgård.

JULAFTEN: Dette værkartet fra Meteorologisk institutt viser vind og nedbør ved tolvtida på julaften. De grønne feltene viser nedbør i hele Sør-Norge. Foto: Meteorologisk institutt
JULAFTEN: Dette værkartet fra Meteorologisk institutt viser vind og nedbør ved tolvtida på julaften. De grønne feltene viser nedbør i hele Sør-Norge. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer