Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kommer stormen

Sør-vestlandet får det aller verste været når stormen kommer inn over Sør-Norge i formiddag. Mens møringene får sommertemperaturer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er rester av den tropiske syklonen «Lisa» som nå har kommet inn over Atlanterhavet, og slått seg sammen med et lavtrykk over De britiske øyer.

- Stormen ligger i Nordsjøen, og vil komme inn over store deler av Sør-Norge i løpet av formiddagen i dag, sier meteorolog Inge Johannessen ved Storm Weather Center til Dagbladet.no.

I øyeblikket regner det jevnt og trutt i Sør-Rogaland, Kristiansand, og nord i Vest-Agder, men utover ettermiddagen vil det bli langt våtere.

Verst i vest

Det betyr at kysten fra Rogaland til Trøndelag vil få merke høsten på kroppen i dag. Et høytrykk over Vest-Russland bidrar nemlig til at vinden blir ekstra kraftig i Sør-Norge, og det er søringene som får det verste uværet.

- Det vil blåse liten storm på kysten av Vest-Norge, og lokalt i fjellet i Sør-Norge. Kysten langs Sørlandet får stiv til sterk kuling, sier meteorologen.

Og det er ikke bare vinden man vil merke i disse områdene.

- Det blir mye nedbør over Vestlandet og Sørlandet, og i Telemark. Nordlige deler av Østlandet, som Dovre, kan også få mye nedbør.

De fleste steder i dette området vil få mellom 30 og 60 millimeter nedbør utover dagen, mens utsatte steder på Vestlandet og fjellene i Sør-Norge risikerer opptil 100 millimeter. Så dersom du bor i indre strøk av Sunnhordland, Rogaland eller Agder-fylkene, kan du vente deg et særdeles vått døgn.

Ifølge Storm Weather Center vil kysten av Vestlandet sør for Stad, samt Sørlandskysten, få det aller verste været i dag.

- Her vil det blåse så kraftig at paraply uansett er ubrukelig, slår Johannessen fast.

Heller ikke fjellene i Sør-Norge, eller Trøndelagskysten og sørlige deler av Nordland slipper unna.

- Det kan blåse oppunder liten storm i Nord-Trøndelag og langs Nordlandskysten.

Vått i øst

Heller ikke Østlandet slipper unna uværet. Det blir langt fra så ille som på Vestlandet, men også østlendingene vil få problemer med frisyren i dag.

- Det vil også blåse mellom stiv og sterk kuling ved Oslofjorden og kysten av Vestfold, sier Johannessen.

I tillegg blir det regn, mest i nordlige strøk.

- Det blir nok ikke oppsiktsvekkende mye regn, sier meteorologen.

Ifølge ekspertene kan det ventes mellom 10 og 20 millimeter nedbør på Østlandet.

- Men vi ser ikke bort fra at det kan komme mer enn forventet, legger han til.

Varmt i Møre

Mens vestlendingene risikerer å blåse bort i dag, vil møringene få en nærmest sommervarm dag.

- Det blir sannsynligvis en føn-effekt nord for Trollheimen i dag, sier meteorolog Johannessen.

Ifølge Storm Weather Center kan temperaturen i indre fjordstrøk i Møre og Romsdal komme opp i hele 20 grader i dag. Årsaken til fenomenet er den kraftige vinden i sør, som gjør at nedbøren tømmes på sørsida av fjellene.

I tillegg lover meteorologene for det meste oppholdsvær.

- Det blir lite nedbør, selv om det trolig blir grått i været.

Best i nord

Dagens værvinner blir trolig Nord-Norge.

- Det blir oppholdsvær i nordlige deler av Nordland, samt i Troms og Finnmark.

I tillegg kan nordlendingene se temperaturer som stiger til mellom åtte og 13 grader.

NB! Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vurderer situasjonen fortløpende, og varslet i formiddag om faren for lokale oversvømmelser i Hordaland, Rogaland og i Agder.

Store nedbørsmengder vil føre til raskt økende vannføring i mindre elver og bekker, og dette kan føre til lokale oversvømmelser.

- I tillegg kan bystrøk få problemer med avløp, sier vakthavnede hydrolog Inger Karin Engen til Dagbladet.no. Sjekk ditt vær

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media