Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kommer strømsjokket

Neste regning vil bli tre ganger så stor, tror energiekspert.

DYR STRØM. Tomme vannmagasin og rekordkulde fører til at neste strømregning i verste fall blir tredobbelt så høy. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
DYR STRØM. Tomme vannmagasin og rekordkulde fører til at neste strømregning i verste fall blir tredobbelt så høy. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Sammenligner man med 2009 vil neste strømregning bli bortimot tre ganger så stor, tror Olav Botnen i Arendalselskapet Markedskraft.

Dette er dersom man ser bort ifra nettleie og andre avgifter, og bare ser på energiforbruket. I tillegg er det forutsatt av at de neste ukene holder seg like kalde og tørre som nå.

- Om temperaturene blir mer normale, vil man likevel se en dobling i prisene, mener Botnen.

Historisk stort forbruk Årsakene til at strømprisene nå skyter i været er blant annet at både denne vinteren og den forrige har vært rekordkalde og tørre, noe som har tæret på vannmagasinene.

- Vi befinner oss i en ekstremsituasjon. Norge har hatt en unormal vintersituasjon både i år og i fjor, med uvanlig lite nedbør. I tillegg har det vært ekstremkaldt, som igjen har gitt et nær historisk stort strømforbruk.

Vil vedvare Olav Botnen lever av å lage best mulige prognoser for strømprisene. Han tror nivået på vannmagasinene til høsten kan bli lavere enn årets, hvis ikke vi har veldig flaks med været.

- Det er faktisk en enda lavere prognose for den høsten som kommer enn den høsten vi har vært gjennom, sier han til NRK.

- Vi vil merke høyere priser resten av denne vinteren, i alle fall fram til april. Og slik det ser ut nå vil også sommeren og neste vinter ha høyere priser enn man har vært vant til, fordi magasinene er tappet og det er lite snø som kan smelte, sier han til Dagbladet.

Uforutsigbart Energihistoriker Lars Thue ved BI tror også at strømprisen vil fortsette å stige.

- Det er mye uforutsigbarhet knyttet til strømprisene i årene som kommer, sier han til Dagbladet.

Han forteller at det planlegges å bygge fem nye undersjøiske kabler fra Norge til utlandet frem til 2020. Samtidig er det inngått en intensjonsavtale om å bygge et nettverk av kabler over Nordsjøen, et såkalt «supernett», slik at Norge kan fungere som en svingprodusent av strøm for havvindmøller der.

- Av og til blåser det ikke i Europa, og da vil andre land bli avhengig av energien fra norske vannkraftverk. Dette vil øke verdien av norske vannmagasiner, som igjen fører til at strømprisene øker her til lands, sier Thue til Dagbladet.

Til medlemsbladet Attac legger han til at konsekvensene av utviklingen av at vi nå går i retning av en sterk integrasjon med Europa hvor prisene er høyere enn i Norge, er at strømpriser i Norge vil stige.

Forbedringer i 2014 Botnen er ikke like skeptisk med tanke på framtida.

- Jeg tror vi vil se forbedringer rundt 2014, for da vil vi se virkningene av at det i 2012 innføres grønt sertifikatsystem, noe som igjen medfører vindkraftutbygging i Norge. I tillegg planlegges det utbygging av flere nye småkraftverk, og vi vil få ny import av utenlandsk vindkraft via de nye kabelprosjektene, sier han til Dagbladet.

Men betyr det at strømprisene vil øke i tre år til?

- Nei, det er ikke sikkert vi må leve så lenge med de prisene vi har i dag, for været kan skifte. Kommer det mer vann i magasinene, vil prisene synke kjapt. Men dette er det helt umulig å forutsi.
Spar strøm Om man vil forsøke å unngå det store strømsjokket er det noen tiltak man kan ty til, mener Botnen.

- Man må spare på strømmen. Elektrisk oppvarming er det som klart trekker mest strøm. Man kan bruke varmepumpe i stedet for vanlig elektrisk oppvarming, og man kan senke romtemperaturen eller varme opp færre rom.

Varmtvannstanker og belysning trekker relativt lite strøm sammenlignet med oppvarming, ifølge Botnen.

- Man sparer svært lite av å gå rundt i mørket, sier han.

KAN TREDOBLES: Energiekspert Olav Botnen tror neste strømregning vil bli rekordhøy. Foto: Markedskraft
KAN TREDOBLES: Energiekspert Olav Botnen tror neste strømregning vil bli rekordhøy. Foto: Markedskraft Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!