Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kommer «supermånen»

19. mars blir det månelyst - for skal man tro konspirasjonsteoriene, er naturkatastrofene rett rundt hjørnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet)19. mars vil månen være nærmere jorda enn hva den har vært de 19 siste åra - og det betyr kaos, skal man tro konspirasjonsteoriene.  

Ikke siden 1992 har månen kommet så nært jorda - nå vil den passere «bare» 356 577 kilometer fra oss - mens den vanlige avstanden er på om lag 384 000 kilometer.   

Dette kalles «lunar perigee», men fenomenet har også fått tilnavnet «supermåne».  

Naturkatastrofer På nett kan man lese flere spådommer om hva dette vil medføre - flere hevder at supermånen forstyrrer jordas klimamønstre, noe som medfører jordskjelv og vulkanutbrudd.  

Sist det var supermåne var i 1955, 1974, 1992 - og rett skal konspirasjonsteoriene ha - alle årene har det vært rapportert om ekstremt vær.  

I 1974 slo syklonen «Tracy» innover land i Australia. I 1938 var det orkan i New England, og i 1955 var det flom i Hunter Valley, også i Australia.  

Trass i dette, bør man ta de apokalyptiske advarslene med en klype salt.  

Ifølge astronom Kaare Aksnes er det ingen ting mystisk i at månen kommer nærmere jorda.  

Aksnes er ekspert på måner, planeter, asteroider, kometer, og forteller at månens bane rundt jorda er avlang, og den har en 19 års syklus.

Derfor treffer månen punktet som er nærmest jorda hvert 19 år.  

- Amatører er glade i å spekulerer i at tidevannskraften skaper jordskjelv og den slags. Men eksperter på jordskjelv sier at effekten er lite merkbar - men man kan ikke avskrive det helt: Når månen er nærme jorda vil det øke tidevannskraften slik at flo vil være litt høyre, og fjæra vil være litt lavere. Men dette er nok ikke av vesentlig betydning, forklarer Aksnes.  

Ingenting å bli opprømt over   - Det vil ikke bli jordskjelv og vulkanutbrudd om ikke det skulle skje uansett. Men det er ingenting å bli opprømt over, forteller Pete Wheeler, ved the International Center for Radio Astronomy, melder Daily Mail som siterer news.com.au.  

Den australske astronomen David Reneke er enig:   

- Om du prøver hardt nok kan du sikkert kronologisk knytte alle naturkatastrofer opp mot noe som skjer på nattehimmelen - kometer, planeter, sola, sier han. 

Ikke så super Om man titter opp på stjernehimmelen 19. mars kan det hende man blir skuffet - supermånen er ikke nødvendigvis noe suprere enn en vanlig fullmåne:

- Månen kan kanskje virke litt større. Men hadde man sett en supermåne opp mot en vanlig fullmåne, så der det ikke sikkert at man ville ha reagert, sier Aksnes.       

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!