Nå kommer supertelefonen

Telefonen du kan bestille sydentur og betale regninger på, er rett rundt hjørnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De største mobilprodusentene og en del telegiganter har gått sammen om en ny standard for mobil datakommunikasjon - Wireless Application Protocol (WAP).

- Du vil sitte på en restaurant i Venezia, snakke med moren din i Oslo på mobil, snu telefonen og vise henne maten du spiser.
Slik beskriver administrerende direktør i Nokia, Finn Erik Hermansen, telefonfremtiden.

Betalingssikkert

De tre mobilgigantene Ericsson, Motorola og Nokia er noen av bedriftene bak den nye standarden.

Utvidet bruk av tekstmeldinger blir første tilbud til brukerne. Med WAP kan du bestille sydenturer og betale regninger.

Betalingssikkerheten skal være god. Hvis du vil finne en platebutikk, sender du en tekstmelding, teleoperatøren finner ut hvor du er, og du får beskjed om hvor nærmeste platebutikk er.
Du kan også surfe på Internett, bestille hotellrom, reservere bord på restaurant og spille Lotto. Hva med å få automatisk beskjed hvis det har vært en ulykke på veien til jobben? Eller bli varslet to minutter i forveien om hvilken radiokanal favorittsangen skal spilles på?

Raskere overføring

Den første WAP-telefonen har et innebygd 14.4k-modem. Det gjør overføring av filer litt raskere. På sikt vil hastigheten flerdobles.

WAP-telefonen kommer i salg rett over sommeren, og vil koste rundt 3500 kroner. Produsentene vil lage forskjellig størrelse på skjermene, og det vil komme telefoner med fargeskjerm.