Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kommer «sydenvarmen»

Julestemninga foreløpig avlyst over store deler av landet.

DRAR VARMEN NORDOVER: Lavtrykk på vei opp Norskehavet henter opp varmere luft fra sør. Dette betyr at det mildt, men begredelig, mange steder i landet de neste dagene. Grafikk: yr.no/kart / met.no
DRAR VARMEN NORDOVER: Lavtrykk på vei opp Norskehavet henter opp varmere luft fra sør. Dette betyr at det mildt, men begredelig, mange steder i landet de neste dagene. Grafikk: yr.no/kart / met.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et høytrykk over mellomeuropa og lavtrykk på vei oppover Norskehavet fører med seg varm luft fra sør. Enkelte steder, som Junkerdalen i Saltdal, opplever en temperaturstigning på over 20 grader, ifølge yr.no.

Men du kan se langt etter de tosifrede varmegradene fra Kanariøyene. Nå i desember betyr akkurat denne «sydenlufta» et par i pluss og nedbør mange steder her til lands. Gjerne i form av trist regn. 

- Hadde det vært om sommeren, ville det blitt veldig varmt, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til Dagbladet.

Regn, regn og regn Store deler av Norge kan forvente forhold som ikke bidrar til å skape julestemning. Meteorologisk institutt har utstedt et OBS-varsel om mye nedbør og mildvær i Nordland og Troms, noe som i tur gjør at NVE advarer om flomfare.

For sørs del trekker Løvdahl spesielt fram Vestlandet som et fuktig sted de neste dagene.

- Det ser vått ut. På Vestlandet er det regn og forholdsvis mildt. Langs kysten kommer det nok en kuling til helga, så da forsvinner nok snøen. Jeg beklager det, sier han.

Østlandet ligger mer i le, men er likevel ikke helt forskånet. Om nedbøren faller som regn eller snø er litt mer usikkert, avhengig av hvordan luften oppfører seg.

- Fredagen ser ut til å bli helt okei, med noen perioder sol her og der. Men, det kan komme noe regn over Sørlandet på fredag. Dette kan muligens dra seg nordover over Østlandet på lørdag. Nord på Østlandet kan det komme som snø, men det kommer veldig an på hvordan sirkulasjonen over Skagerrak oppfører seg. Det spøker litt for at det blir regn i helga, sier statsmeteorologen.

Advarer I Nord-Norge virker det å være liten tvil: Forholdene er og blir ufyselige. I OBS-varselet for tirsdag og onsdag advarer meteorologene om «vanskelige kjøreforhold, store nedbørmengder og lokalt stor snøskredfare i Nordland, Troms og Vest-Finnmark».

- Det er ikke snakk om noe julevær ennå. Det er et massivt varmluftsframstøt med sørøst kuling og regn. Det snør fortsatt i Troms, men det går over til regn. Det blir fuktig. I Nordland er det regn. Det snør fortsatt i Troms, men det går over til regn, sier statsmeteorolog Jon Austrheim ved Værvarslinga Nord-Norge. 

- I morgen kan det komme vindstyrker helt opp i storm i Troms, Vest-Finnmark og nord i Nordland. Siste del av onsdag kommer det imidlertid inn litt kaldere luft, som gjør at nedbøren går over til snø i Troms og Finnmark, sier han.

Men bedringen varer ikke lenge.

- Det kommer et nytt varmluftsframstøt i helga som vil føre til mer regn, sier han.

INGEN ENDE: Snøen lavet ned i Tromsø under uværet i starten av desember. Mer nedbør og mildvær gjør at det nå er utstedt flomvarsel for Nordland og Troms. 
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
INGEN ENDE: Snøen lavet ned i Tromsø under uværet i starten av desember. Mer nedbør og mildvær gjør at det nå er utstedt flomvarsel for Nordland og Troms. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer