Nå kommer tyggisen som ikke sitter fast i skoen

Og forsvinner fra fortauene i løpet av et døgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det britiske selskapet Revolymer har laget en tyggegummi som etter sigende ikke setter seg fast i verken skosåler, klær eller hår.

Tyggegummien, foreløpig kalt «Clean Gum», ble for første gang vist og tygget denne uka i forbindelse med BA Festival of Science ved University of York, England, ifølge The Scotsman.

Vanskelig å fjerne

Tyggegummien som selges i dag er laget av syntetisk lateks, tilsatt søt- og smaksstoffer.

Denne basen gir tyggegummien dens elastisitet og gjør den ekstremt holdbar, uansett temperaturforhold.

Samtidig er dette stoffet tilnærmet motstandsdyktig mot en rekke sterke kjemikalier og er i tillegg svært klebrig til de fleste overflater.

Tyggegummiskatt

Britiske myndigheter bruker omkring 1,7 milliarder kroner hvert år på å fjerne tyggegummien fra offentlige steder.

DYRT Å FJERNE: Britiske myndigheter bruker 1,7 milliarder kroner hvert år på å vaske vekk tyggegummien. Illustrasjonsfoto: MAHALIE/CREATIVE COMMONS
DYRT Å FJERNE: Britiske myndigheter bruker 1,7 milliarder kroner hvert år på å vaske vekk tyggegummien. Illustrasjonsfoto: MAHALIE/CREATIVE COMMONS Vis mer

Både de britiske øyne og en rekke EU-land har tidligere foreslått å innføre en egen tyggegummiavgift på omkring 10 øre per pakke for å bøte på de store summene som går til renhold.

En rekke selskap har derfor den siste tiden jobbet med å utvikle en ikke-klebrig variant som er enkel å vaske bort.

Vellykkede tester

Clean Gum ble i sommer testet på fortauene i flere britiske byer.

Resultatene bekrefter forskernes påstander - tyggegummien løses raskt opp i vann og forsvinner av seg selv i løpet av et døgn

Forskerne har i samme slengen løst problemet med tyggegummi i håret.

Forsøk viste at Clean Gum kunne vaskes vekk med sjampo.

De vanlige tyggegummivariantene måtte derimot klippes vekk.

Snart i salg

Professor Terence Cosgrove ved University of Bristol, som leder forskningen, hevder at den nye tyggegummien skal smake og oppleves akkurat som vanlig.

- Vi har alle hatt ubehagelige opplevelser med å oppdage andres tyggegummi under bordet eller stolen eller få det under skoen. Du kan få det på klærne og det sitter fast på fortauet. Det er heller ikke noe særlig pent å se på og koster enorme beløp å få fjernet, sier Cosgrove til The Scotsman.

- Vi har laget et nytt materiale som gjør at tyggegummien er enkel å fjerne eller ikke setter seg fast i det hele tatt, fortsetter han.

Clean Gum skal etter planen komme i salg allerede til neste år, enten som et eget tyggegummimerket eller som et tilsetningsstoff i de eksisterende tyggegummiene.