Nå kommer våren

Seks-sju plussgrader flere steder. Men varmen varer bare til helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter en lang kuldeperiode opplever store deler av landet nå plussgrader, til stor glede for vintertrøtte nordmenn. I Oslo sentrum er snøsmeltingen i full gang etter flere uker med bitende kulde og snøvær.

Varmere om dagen

- Vi får de kommende dagene litt høyere temperatur over hele landet, særlig om dagen, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Börge Johansson til Dagbladet.no.

Det er imidlertid ikke snakk om sydentemperaturer foreløpig.

- Makstemperaturen blir over null, sier Johansson.

Men hans kollega Rune Hansen i Storm Weather Center er mer optimistisk.

- Vi kan få opp i 6-7 grader om dagen neste uke, men det blir fortsatt minusgrader om natta, kanskje helt ned mot -10 i Sør-Norge. Men den verste kulda er nok over for denne gang i hele landet. Særlig Møre og Trøndelag vil oppleve tilnærmet vårfølelse, sier Hansen, og legger til:

- Etter hvert blir det større forskjell mellom temperaturen om dagen og om natta, fordi sola vil titte fram etter hvert.

Uvanlig kald mars

Johansson ved Meteorologisk institutt bekrefter at årets mars måned har vært uvanlig kald:

- Det har vært betydelig kaldere enn vanlig i mars, særlig på Vestlandet, der temperaturen har ligget hele 4-5 grader under normalen. Hadde det fortsatt sånn, ville vi fått rekordtall for mars, men det jevner seg jo ut med temperaturstigningen nå, sier meteorologen, og heller kaldt vann i blodet på dem som håper vinteren er over for godt for denne gang.

- Fra fredag blir det kaldere igjen over hele landet, riktignok ikke så kaldt som det har vært, men det blir minusgrader igjen, sier Johansson.

Han avviser at temperaturstigningen i uka fører til økt skredfare i fjellet.

- Da må temperaturen stige betraktelig mer enn den gjør nå, med sterkt solskinn og massiv snøsmelting.

Sein vår

Vanligvis er det på Jæren og Sørvestlandet at våren kommer først, som regel i begynnelsen av mars, mens de som befinner seg nord på Østlandet, for eksempel i Trysil-området, må vente til begynnelsen av april. Det samme gjelder for deler av Nord-Norge.

- Våren er seint ute i år. I fjor var siste halvdel av mars svært varm, med temperaturer oppe i 15 plussgrader i Bergen og Stavanger. Fra den 21. hadde vi skikkelig vår i sør. Dette vil neppe skje i år, våren kommer trolig ikke for alvor til Sør-Norge før uti april, og Vestlandet får normalt tidligere vår enn Østlandet, sier Hansen ved Storm Weather Center.

SNART SLIK?: Krokuser i full blomst på Arboretet på Milde i Bergen - i mars 2004.