Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kommer varmen

Flere steder i landet har hatt sin hittil kaldeste mai. Nå kommer varmen tilbake.

VARMT: Mot slutten av uka kan det bli 18 grader i hovedstaden og varmt over hele landet. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
VARMT: Mot slutten av uka kan det bli 18 grader i hovedstaden og varmt over hele landet. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix Vis mer

Etter en usedvanlig kald mai flere steder i landet kommer Meteorologisk institutt mandag med en melding om at varmen nå er rett rundt hjørnet. Mot slutten av uka får hele Norge varmere luftmasser på besøk.

- Det er nå slutt på snømengder og regn, sier vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis til Dagbladet.

Han sier at resten av landet vil oppleve gradvis varmere vær mot slutten av uka.

- Særlig i Trondheim går man fra vinter til sommer. Der, og i områdene rundt, stiger temperaturen allerede i dag sier Sarchosidis.

18 grader i hovedstaden

Det er fra torsdag av de varme luftmassene melder sin ankomst i landet. Det kommer til å merkes, spesielt i hovedstaden.

- Oslo går tilbake til 18 grader til helga. Det blir ikke strålende sol, men det blir varmere, sier Sarchosidis.

Også de nordligste fylkene vil få glede av de varme luftmassene.

- Mot slutten av uka vil det også bli tosifrede temperaturer i blant annet Tromsø. Der kan det bli opp mot 10 grader fredag og lørdag, sier han.

Sarchosidis sier at innen torsdag og fredag vil hele landet få gleden av varmere vær, med unntak av Øst-Finnmark. Han forklarer at de varme luftmassene kommer sørfra.

- Det er ganske varmt sør i Europa. Høytrykket som bygger seg opp i Skandinavia, ligger slik at de varme luftmassene blir tatt nordover fra Spania, videre via Frankrike og opp til oss, sier han.

- Kaldeste mai noensinne

I midten av mai var det slutt på den varme vårværet, og flere steder i landet fikk snø over natta. Sarchosidis sier at flere steder i landet hadde sin kaldeste mai noensinne.

SNØKAOS: Meterologisk institutt melder om vare før snø inn mot helga - og utelukker ikke snø også på 17.mai. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Det har vært spesielt kaldt i deler av Trøndelag og Nordland, sier han.

Men det varme været, som nå er på vei tilbake, byr også på utfordringer. Meteorologene på Twitter sendte mandag ut et varsel om skogbrannfare på Østlandet. Brannfaren gjelder i snøfrie områder fram til det kommer nedbør av betydning.

- Vær forsiktig med åpen ild, skriver Meteorologene på Twitter.

Sommer i nord

Per Egil Haga hos Meteorologisk institutt sier at det i flere områder kan bli sol og opp mot 20 grader. Blant annet nord i landet treffer finværet på lørdag og søndag ifølge de siste meldingene.

Det er et høytrykk som blant annet kan treffe den østlige delen av Finnmark.

- Det blir godt over 15 grader, og enkelte steder kan nærme seg 20 grader. Det er litt avhengig av hvor mye skyer det er på himmelen, blant annet, sier Haga.

- Den nordlige delen av landet kommer til å merke det mest på lørdag og søndag. Disse dagene blir det godvær, legger han til.

Haga sier også at tida med nedbør i form av snø ser ut til å være forbi for en god stund.

Vestlandet kan komme til å få en nedbørsperiode på onsdag eller torsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!