Insekter

Nå kommer vepse-invasjonen

De neste ukene må vi trolig belage oss på en enorm pågang av innpåslitne veps. - Vi kan vente oss mangedobling, sier insektforsker Frode Ødegaard til Dagbladet.

VEPS: Hvert partallsår er vepseår. Slik blir du kvitt dem. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Seinsommeren betyr betydelig større innslag av det lille, svarte og gule insektet.

De som frykter vepsens skarpe brodd, må trolig belage seg på noen krevende uker i tida framover. Vepsen kan nemlig oppleves som enda mer innpåsliten i august og september.

- Vi kan vente oss mangedobling av antall veps i forhold til nå. For tida ser vi knapt noen veps siden de holder seg anonyme i bolet, og er ute og søker næring. De holder seg normalt langt unna mennesker, sier førsteamanuensis Frode Ødegaard ved NTNU Vitenskapsmuseet til Dagbladet.

Varm sommer bidrar

På seinsommeren går bolene nemlig i oppløsning. Ødegaard forklarer at den sterke varmen og oppholdsværet denne sommeren kan bidra til at vepsebolene blir ekstra store før de oppløses.

- Det er spesielt jordvepsen som kommer i store mengder utpå august, fordi den har veldig store bol som kan ha flere tusen arbeidere. Spesielt på en varm sommer som denne er det nok mange som har lagd store bol, så sånn sett kan man forvente en god del veps framover, sier han.

På sommeren danner arbeiderne ekstra store larvekamre, hvor de fôrer opp larver med ekstra mye mat. Disse blir til nye dronninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer