Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Temperaturfall over hele landet i løpet av neste uke:

Nå kommer vinteren for alvor

Si adjø til plussgrader og regn: Til uka kryper gradstokken under null over stort sett hele landet, om enn på litt ulike tidspunkt.

BLIR KALDERE: Til uka blir det kaldere over stort sett hele landet. I Oslo, hvor dette bildet er fra, kan det bli rundt fem minusgrader fredag til uka, men allerede fra midten av uka som kommer, kan indre deler av Østlandet få snø, ifølge meteorologen.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
BLIR KALDERE: Til uka blir det kaldere over stort sett hele landet. I Oslo, hvor dette bildet er fra, kan det bli rundt fem minusgrader fredag til uka, men allerede fra midten av uka som kommer, kan indre deler av Østlandet få snø, ifølge meteorologen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Hele landet har hatt en relativ mild værtype i uka som gikk.

Til uka blir det kaldere over hele linja, opplyser Meteorologisk institutt.

Allerede er det et tosifret antall minusgrader på Finnmarksvidda, men den arktiske lufta kommer til å flytte seg lenger sør i løpet av uka.

Det kan gi minustemperaturer og snø over hele landet - dog på litt ulike tidspunkt.

- Det som dominerer i sør nå, er varmluft fra sørlige breddegrader, men etter hvert utover i neste uke vil vi også her bli påvirket av den kalde lufta fra nord, sier meteorolog Magni Svanevik ved Meteorologisk institutt.

- Stort sett hele landet, slik det ser ut nå, vil merke at det blir kjøligere mot slutten av uka, men det er jo en stund til, sier Svanevik.

Starter i nord

Da ser det ut til å bli minusgrader over hele landet, kanskje med unntak av aller lengst sør, for eksempel Stavanger og Kristiansand, ifølge meteorologen.

Overgangen fra varmere til kaldere vær vil skje gradvis i løpet av uka over landet.

På Finnmarksvidda gikk det allerede nå i helga fra et par minusgrader til over ti minusgrader i Kautokeino.

ELSPARKESYKKEL: Elsparkesykler er veldig populære, og flere av selskapene holder åpent om vinteren. Men er det egentlig så enkelt å elsparkesykle i snøen? Vi testet! Reporter: Christian Wehus. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

I Troms vil man allerede fra mandag merke at det blir kaldere, og det samme gjelder Trøndelag, hvor det tirsdag kan komme noen snøfjon i Trondheim, ifølge meteorologen.

Kaldere værtype

Allerede fra tirsdag av vil man trolig få kaldere vær og også på Østlandet og Vestlandet.

På Lillehammer, for eksempel, ser det ut til å bli snø tirsdag.

- På Østlandet kan det nok bli litt kjøligere innover mot tirsdagen. Da kan vi nok få snø i indre deler i Østlandet, mens snøgrensa vil være relativt høy på Vestlandet, sier meteorologen.

Mot slutten av uka ser det ut til å kunne bli minusgrader også i Bergen, forteller hun.

- I Oslo ser det ikke ut til at det blir minusgrader helt før i slutten av neste uke, og det er så langt fram i tid at det er vanskelig å si sikkert, men da er det i alle fall antydning til at det kan bli under fem minus, sier Svanevik.

Kommer en god del snø

Det milde og grå været som har preget deler av landet den siste uka, skyldes et lavtrykkssenter i Atlanterhavet.

Mot midten av uka vil dette lavtrykket bevege seg mer øst for Norge, slik at det slipper til mer av den kalde lufta fra nord, forklarer hun.

Etter hvert kommer kaldlufta fra nord lenger sør i landet også.

- Det vil skje gradvis utover uka, mandag/tirsdag, sånn at det på tirsdag kan hende at man får snøfjon i trondheim fordi det blir såpass kaldt allerede da, sier meteorologen, som påpeker at det også var minusgrader i Trondheim natt til søndag i helga som gikk.

Både i Sør-Norge og i Nord-Norge ser det ut til å komme jevnt med nedbør, som ifølge meteorologen vil komme som snø flere steder, i alle fall fra tirsdag og utover.

- En god del snø

- Det kommer en god del snø, særlig på Østlandet. Det kan bli bra skiføre på Geilo, hvor det allerede er en del snø, for eksempel, sier hun.

De delene av landet som ser ut til å få minst nedbør i løpet av uka som kommer, er Midt-Norge og deler av Nordland.

- Helgeland, Trondheim, og Møre og Romsdal får kanskje det beste været, selv om det ikke nødvendigvis blir sånn kjempesol. Det blir i alle fall ikke så veldig mye nedbør, sier meteorologen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media