Nå krever også kvinnene hevn

Sinnet i begravelsesprosesjonen til Hamas-leder Abdel Aziz Rantisi (56) kan være starten på ytterligere blodbad i Midtøsten. Israel risikerer å miste kontrollen, mener en israelsk professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEL AVIV (Dagbladet): Hundretusener av palestinere ropte på israelsk blod.

Til og med Gazas kvinner - som vanligvis holdes godt gjemt innenfor husets fire vegger - fikk være med på å be om blodhevn i Gaza i går.

Grensen er nådd

De gikk fra sykehuset i Gaza til Rantisis hus. Hamas-medlemmene prøvde å ta ham med inn i hjemmet hans. Der møtte de sinte kvinner som ropte om drapet på Rantisi må hevnes.

Observatører hevdet at det var flere ute i gatene i går enn da Hamas' åndelige leder sjeik Yassin ble gravlagt for under en måned siden.

Det er et tydelig tegn på at grensa er nådd for palestinerne.

- Jeg frykter at Israel ikke overveide alle følgene som kan komme etter drapet på Rantisi. Israel kan miste kontrollen over situasjonen.

Det sier professor i sammenliknende politikk ved Tel Aviv-universitetet, Shaul Mishal, til Dagbladet.

Samarbeid med al-Qaida

Mishal har skrevet boka «The Palestinian Hamas», og følger organisasjonen nøye.

Professoren frykter at likvideringene av Rantisi og den åndelige lederen Ahmed Yassin vil føre til en utvidet og farligere konflikt.

- Hamas har ikke flere sterke lederfigurer som Rantisi og Yassin, lederfigurer som kan stoppe dem i organisasjonen som ønsker å utvide konflikten. Nå kan det vokse fram stemmer som vil samarbeide med globale islamistiske terrororganisasjoner som al-Qaida. Og hvilken rolle vil Hizbollah og Iran få i forhold til Hamas' nye lederskap? lurer professoren.

Han frykter det verste.

- Israelske myndigheter mener drapene vil svekke Hamas sånn at situasjonen blir bedre for oss israelere. Men jeg frykter at Hamas vil skifte strategi. Konflikten som før var mellom Israel og palestinerne, står i fare for å regionaliseres, sier Mishal.

Henrettet

Mishal viser til egyptiske myndigheters kamp mot Islamsk jihad på 80-tallet. Lederne av Islamsk jihad ble henrettet over en lav sko.

- Det resulterte i at de fleste gjenlevende medlemmene reiste til Afghanistan og ble en del av al-Qaida. Dette kan skje hvis ikke Israel trekker seg ut av Gaza raskt, sier Mishal.

Han tviler imidlertid på at Israel vil trekke seg ut av Gaza noen gang.

Noe professoren ikke tviler på, er at Hamas vil gjennomførehevnaksjoner etter drapene på Rantisi og Yassin.

Utsatt hevn

- Hamas planlegger noe nytt og spektakulært. Akkurat nå er israelske sikkerhetsstyrker på høyeste alert, men før eller siden åpner hullene seg, sier Mishal.

De gjenlevende Hamas-lederne i Gaza kommer med samme begrunnelse til den rasende folkemengden i Gaza.

- Alle vet at israelerne er på høyeste alert. Dette er årsaken til utsettelsen av hevnen. Men det kommer. Sterkere enn noensinne, sier en Hamas-leder.

Folkemengden rundt ham jubler.

Sorg og sinne: Flere hundretusener av palestinere fulgte Hamas-lederen Abdel Aziz Rantisi til graven. Eksperter frykter situasjonen nå kan komme helt ut av kontroll, og at det oppstår en lang kø av selvmordskandidater som kan slå til hvor som helst i verden.