Nå kutter Cameron for alvor

Over hele linja - gjennomsnittlig 25 prosent.

RISIKERER POPULARITETSFALL: Statsminister David Cameron, visestatsminister Nick Clegg (t.v.), forsvarsminister Liam Fox (t.h.) og resten av den britiske regjeringen skal gjøre det mange hater at politikere gjør - kutte i utgiftene. Foto: Reuters/Scanpix
RISIKERER POPULARITETSFALL: Statsminister David Cameron, visestatsminister Nick Clegg (t.v.), forsvarsminister Liam Fox (t.h.) og resten av den britiske regjeringen skal gjøre det mange hater at politikere gjør - kutte i utgiftene. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Onsdag presenterer den britiske regjeringen de drastiske kuttene i velferdstilbudet den mener er nødvendig for å berge økonomien.

Etter flere måneder med bitre forhandlinger kunngjør den konservative finansministeren George Osborne kutt på gjennomsnittlige 25 prosent i alle departementene unntatt de få som er utpekt som prioriterte.

Kuttene i velferdstilbudene er ledd i regjeringens plan om å redusere de offentlige utgiftene med 80 milliarder pund for å få bukt med underskudd og voksende gjeld.

Delte meninger Økonomene er delt mellom dem som mener slike drastiske kutt er helt nødvendige, og dem som mener de vil føre Storbritannia tilbake i resesjon.

Nesten alle er likevel enige om at veksten vil bli mindre og at den britiske sentralbanken Bank of England må holde renten lav i overskuelig framtid.

Fagbevegelsen er allerede i harnisk over utsikten til at en million jobber kan gå tapt, men det er likevel få som ser for seg at Storbritannia skal rammes av de samme voldsomme protestene som i andre europeiske land som gjennomfører sparetiltak.

Drastiske kutt Osbornes mål er å redusere budsjettunderskuddet fra 11 prosent av BNP til rundt 2 prosent i løpet av fem år. Det vil si en reduksjon på 113 milliarder pund, hvorav en firedel skal komme fra skatteøkninger.

Ingen britisk regjering har tidligere forsøkt noe lignende, og tenketanken National Institute of Economic and Social Research tror den bare vil greie å presse gjennom halvparten av kuttene.

Hittil har regjeringen bare varslet kutt på 8 prosent på forsvarsbudsjettet. Det er mindre enn ventet og betyr trolig at andre departementer må tåle høyere kutt.

De områdene som er utpekt til prioriterte områder som ikke skal rammes like hardt av sparekniven, er helsesystemet, skolene og bistandsbudsjettet.

En kilde i regjeringen sier at forskningsbudsjettet også er blant dem som rammes minst, med et kutt på bare 9 prosent, fordi Osborne ønsker å støtte områder som har betydning for framtidig vekst.
Forberedt på motstand Regjeringen er forberedt på å møte motstand. Beslutningen tidligere denne måneden om å fjerne barnetrygden for familier med høye inntekter ble møtt med protester fra mange tradisjonelle støttespillere.

Likevel viser en ny Ipsos-smålig at 38 prosent av de spurte mener de konservative er best på økonomi, mot 25 prosent som tror mer på Labour.

Liberaldemokratenes støtte har sunket til bunns etter at de gikk inn i en koalisjon med de konservative.

Synkende tillit Mye beror på hvordan økonomien takler nedskjæringene. De fleste mener at det blir minimal vekst i flere år framover, men noen mener det kan gå mot ny resesjon.

Allerede viser flere institutter til synkende tillit til økonomien både i næringslivet og blant forbrukerne. Sentralbanksjef Mervyn King er svært pessimistisk og tror det tar mange år før Storbritannia er på fote igjen.

Osborne på sin side er fast bestemt på å gjennomføre kuttene selv om utsiktene blir mørke. Han mener det bare er drastiske kutt som kan redde Storbritannia fra samme skjebne som Hellas og Irland.

(NTB)

DRASTISKE KUTT: Forsvaret er ikke de som blir aller hardest rammet, men flere tunge kutt må utføres også her. Noe denne offiseren så ut til å mislike, da han hørte Cameron orientere om kuttene i militærhovedkvarteret i Northwood i går. Foto: AFP/Scanpix
DRASTISKE KUTT: Forsvaret er ikke de som blir aller hardest rammet, men flere tunge kutt må utføres også her. Noe denne offiseren så ut til å mislike, da han hørte Cameron orientere om kuttene i militærhovedkvarteret i Northwood i går. Foto: AFP/Scanpix Vis mer